Osso buco je tradiční italský pokrm, který je specialitou severní Itálie z oblasti okolo Milána. „Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra, tedy kost s dírou. I když v tomto receptu je díra nežádoucí. Základem jídla je totiž plátek masa z telecího kolena (nejlépe zadního) uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy. Kost ve středu masa obsahuje morek, který se při dušení vypeče a šťávě dodá správnou chuť. Pomyslnou třešničkou na dortu je v tomto pokrmu gremolata.
Gremolata je směs nasekaného česneku, plocholisté petržele a nastrouhané citrónové kůry, dodávající pokrmu krásný vzhled a hlavně vůni.
V Itálii se Osso buco podává poněkud neobvykle s rýží, resp. s šafránovým rizotem. To proto, že v době vzniku totoho pokrmu nebyly v severní Itálii rozšířeny těstoviny, stejně tak jako rajčata či olivový olej.
Pro 4 mlsouny:
4 telecí kosti s morkem
1 cibule
50 g másla
2 dl bílého vína
2 dl hovězího vývaru
2 stroužky česneku
hrst hladkolisté petržele
citronová kůra
hladká mouka na obalení
sůl
Maso osolíme a obalíme v mouce. V pánvi rozehřejeme máslo, na kterém kost orestujeme z obou stran do zlatova. Cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme k masu, zalijeme vínem a čekáme, až se alkohol vypaří. Poté maso podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme asi hodinu a půl dusit. Na závěr připravíme gremolatu. Česnek nasekáme a smícháme s strouhanou citronovou kůrou, nasekanou petrželkou a přidáme k masu.
rdc