V originále Mostarda di frutta. Typická mostarda má sladkokyselou chuť a používá se jako přísada k masům, drůbeži, sýrům a mořským rybám.
Mostarda je charakteristické konzervování ovoce, kde se prolíná intenzivní chuť hořčice se sladkou chutí kandovaného ovoce. První známý psaný recept na tuto přísadu se objevil v Ouverture kuchyni kuchaře Lancelot de Casteau v roce 1604. V průběhu staletí se sladkokyselá chuť charakterizující mostardu mnohokrát obměnila.
V 19. století mělo mnoho měst vlastní verzí, avšak za nejzvláštnější byla považována ale hořčice vyrobená v Cremoně. Kniha „Il Manuale del Cuoco“ z roku 1875 uveřejnila první instrukce k výrobě modernější verze Mostarda di Cremona čili kremžské hořčice.
Tento recept není originální, ale pro domácí účely bohatě poslouží. Jeho přípravu zvládne bez potíží i začátečník.
600 g sušeného ovoce, například mango, jablko, hruška, mueruňka, broskev aj.
8 stroužků česneku
1 lžička hořčičného prášku
6 g sušeného chilli
250 ml vinného octu
1 lžička kurkumy
4 lžičky soli
250 ml olivového oleje
5 kuliček pepře
2 hřebíčky
125 ml ovocného sirupu (kompotové šťávy)
Ovoce nakrájíme na cca 5 mm široké proužky. Česnek oloupeme a rozkrojíme na půlky. Hořčičný prášek dáme do misky, přimícháme chilli. Zalijeme octem a promícháme. Poté přisypeme kurkumu, sůl a olej. Celý pepř v hmoždíři trochu rozemneme a spolu s hřebíčkem přimícháme do misky. Poté přilijeme i sirup nebo šťávu. Nakonec k marinádě přidáme ovoce s česnekem a důkladně promícháme. Přelijeme do sklenic a uzavřené necháme v lednici minimálně jeden týden. Během této doby můžeme několikrát promíchat.
rdc