Papriková polévka s rebarborou

rebarborova polevka

Rádi ochutnáváte nová jídla a nebojíte se i odvážnějších kombinací potravin? V tom případě ochutnejte tuto polévku. Kombinace žluté papriky, rebarbory, zázvoru a salátové okurky ji pozvedává na úroveň exotických jídel, která ale zařadíte do stálého jídelníčku. Netradiční chuťový zážitek zaručen.

K pokrmu neodmyslitelně patří i lžíce oleje z vlašských ořechů. Jedná se o jemný rostlinný olej s dobrou vstřebatelností lisovaný za studena. Řadí se mezi panenské oleje.

Tento lahodný olej můžeme přidávat do sladkých jídel nebo jím ochutit zeleninové saláty. Má velmi příjemné aroma. Ale pozor tento vzácný panenský olej by se neměl zahřívat. Při zahřátí totiž ztrácí vitamíny.

Pro 4 mlsouny:

1 kg žluté papriky
200 g rebarbory
30 g zázvoru
150 g cibule
3 lžíce olivového oleje
800 ml drůbežího vývaru
1 (asi 120 g) salátová okurka
1 lžíce sójové omáčky
2 lžíce šťávy z limety
1 lžíce oleje z vlašských ořechů
pepř
sůl
2 lžíce nesolených arašídů
cukr

Papriky podélně rozkrojíme a očistíme od jádřince. Kůží navrch je vedle sebe vyložíme na plech. Vložíme pod rozehřátý gril a necháme asi 8 minut, až se na povrchu vytvoří černé puchýřky. Vyjmeme z trouby, přikryjeme navlhčenou utěrkou a po deseti minutách kůži oloupeme. Papriku nakrájíme na menší kousky. Rebarboru očistíme a nakrájíme na 2-3 cm velké kousky. Zázvor oloupeme a spolu s cibulí nakrájíme na malé kostičky. Olej rozehřejeme v hrnci. Cibuli a zázvor na něm na středním plameni dosklovata podusíme. Přidáme papriku a rebarboru a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a 20 minut povaříme. Mezitím nakrájíme okurku na tenké proužky. Smícháme sójovou omáčku, šťávu z limety olej z vlašských ořechů. Omáčkou přelijeme nakrájenou okurku, ochutíme pepřem a necháme odstát. Arašídy nasekáme nahrubo. Polévku rozmixujeme do krémové konzistence a dochutíme solí a cukrem. Podáváme s ochucenou okurkou a nasekanými ořechy.

Martina Mlsná
foto: essen-trinken.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>