Nejen masem živ je člověk, někdy naše tělo potřebuje změnu. Pokud nevíte, jaké bezmasé hlavní jídlo si připravit, pusťte se do přípravy tohoto pokrmu. Pohanka v něm obsažená blahodárně působí na naše žíly a snižuje riziko vzniku infarktu či mrtvice.
V chladném počasí nám do těla dodá tolik potřebné vitaminy B1, B2, E a C.
Díky bramborám se jedná o velice syté jídlo, ve kterém maso rozhodně postrádat nebudete.
Pro 4 mlsouny:
sůl
pepř
4 větší brambory
2 červené cibule
2 cukety
250 g pohanky
½ svazku petržele
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce kari
2 lžíce citrónové šťávy
plnotučný jogurt
pečící papír
6 lžic oleje smícháme se solí a pepřem. Brambory důkladně umyjeme a nakrájíme na širší plátky a smícháme je s 1/3 ochuceného oleje. Brambory rozložíme na pečící papír, dáme na plech, vložíme do předehřáté trouby na 225°C a pečeme 45 minut. Mezitím oloupeme cibuli a cuketu omyjeme. Cibuli a cuketu nakrájíme na kolečka a po 25 minutách přidáme k pečícím se bramborám. Mezitím dáme pohanky s ½ litrem vody a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme, přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut vařit. Voda by se měla vsáknout a pohanka změknout. Pokud bude potřeba je možné přidat vodu. Papriku očistíme od semínek a nakrájíme na kostičky. Petržel omyjeme a necháme okapat. Lístky odtrháme a nasekáme. Jakmile pohanka změkne, sundáme z plotny a přimícháme k ní papriku, petržel, mletý kmín, kari, citrónovou šťávu a 6 lžic oleje. Osolíme a opepříme. Pečené brambory se zeleninou vyndáme z trouby a servírujeme s pohankou a trochou jogurtu.
Martina Mlsná
foto: lecker.de
Pohanka se nesmi varit, jinak ztraci na ucincich (obsah rutinu se znici). Lze ji jen sparit vrici vodou a v teple nechat (napr. prikrytou v kastrolu, zabalenem do uterky) dojit cca 30-40 minut.