Penne bolognese

Máte rádi italskou kuchyni a rádi ji všelijak obměňujete? Pak zkuste tyto zapečené penne ala lasagne. Nejen lasagne jsou vhodné k zapékání s masem. Vzpomeňte na české zapékané těstoviny. Když do nich přidáte v Itálii tolik oblíbený lilek a cuketu. Budete se jen olizovat.

Připravit tyto zapečené penne s rajčatovou směsí zvládne i naprostý začátečník, tak se pusťte do vaření a pak dejte vědět, jak vám chutnaly.

 

Pro 4 mlsouny:

1 lžíce olivového oleje
1 cibule
600 g mletého masa (vepřové + hovězí)
2 stroužky česneku
1 lžíce sušeného oregána (nebo směsi oblíbených bylin)
100 g lilku
1 středně velká cuketa
2 lžíce rajského protlaku
1 plechovka rajčatovo bazalkové omáčky
3 hrnky těstovin
¼ hrnku čerstvě nasekaných lístků petržele
parmezán

Troubu předehřejeme na 180°C. Pečící formu o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem. Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme, až změkne. Přidáme mleté maso a vaříme asi 8 minut, nebo do doby až maso zhnědne. Poté přidáme nasekaný česnek, sušené byliny, lilek a cuketu nakrájené na malé kostičky. Vše vaříme dalších pět minut, nebo dokud zelenina nezměkne. Poté přidáme rajčatovou omáčku, přivedeme k varu a vaříme až zredukujeme na polovinu. Mezitím uvaříme těstoviny podle návodu na obalu. Jakmile bude omáčka zredukována, přimícháme uvařené těstoviny, nasekanou petržel a nastrouhaný parmezán a pepř podle chuti. Směs přendáme do připravené formy. Posypeme nastrouhaným parmezánem a vložíme do trouby. Pečeme 45 minut. Povrch krásně zezlátne. Podáváme lehce vychlazené s oblíbeným salátem.

Sandra Špačková
foto: taste.com.au


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>