Podzimní bramborový salát

podzimni braborovy salat

Není nad to udělat si radost, jak jinak než jídlem. Přichystejte si tento vynikající salát, jehož součástí je sýr Gruyères.

Je to jeden z nejznámějších sýrů a vyráběn z kravského mléka. Pro výrobu 70 kg těžkého sýra je zapotřebí 500 litrů mléka. Uzrává a v průběhu se solí, obrací, otírá a to tři až šest měsíců.

Gruyères je jemný a krémový. Díky své chuti neperfektně hodí na fondue, nebo do salátů. Proto ho v žádném případě v tomto podzimním salátu nezapomeňte.

Pro 4 mlsouny:

800 g malých brambor
1 cibule
150 ml zeleninového vývaru
5 lžic bílého vinného octa
1 lžička hořčice
4 lžíce oleje
sůl, pepř
50 g vlašských ořechů
50 g bezpeckových bílých a červených hroznů
4 větvičky petržele
150 g sýru Gruyères
½ hlavičky čekankového salátu

Omyté brambory vaříme ve vroucí vodě asi 25 minut do měkka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Cibuli, vývar, hořčici a olej dáme do pánve a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a necháme asi 3 minuty vařit. Brambor slijeme, dáme na chvíli pod studenou vodu a poté je oloupeme. Větší brambory rozpůlíme. Dáme do misky a přelijeme teplou marinádou. Necháme minimálně hodinu marinovat. Mezitím na pánvi bez tuku opražíme ořechy. Vyjmeme z pánve, necháme vychladnout a nasekáme na jemno. Hrozny omyjeme a rozpůlíme. Petržel otrháme, několik lístků dáme stranou na podávání a zbytek nakrájíme na jemno. Sýr nakrájíme na malé kostičky. Čekanku očistíme a natrháme na menší kousky. Nakonec vše přimícháme k marinovaným bramborům, promícháme a ochutíme. Podáváme naservírované a posypané petrželí.

Martina M.
foto: lecker.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>