Polévka Tom Kah

ingredience tom kah

„Jedna z nejoblíbenějších thajských polévek.“

Tip k nákupu: Čerstvé limetkové (kafrové) listy seženete málokdy a pokud ano, tak jen u specializovaných prodejců, jako je například SAPA. Použít můžete i v sušené formě. Listy aroma neztrácejí, pouze barvu. Proto je nejlepší koupit listy zmražené. Mají dlouho trvanlivost, zachovají si aroma i barvu a lehce se od sebe oddělují.

Varianta: Pokud nemáte rádi krevety, můžete polévku připravit i s kuřecím masem. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a orestujete na oleji v hrnci hned na začátku, dále postupujte stejně.

Tip: Existuje již namíchaná Tom Kha pasta, jež je směsí rozdrcených aromatických složek. Dobře se rozpouští a poté už stačí přidat vybrané ingredience.

Ingredience:

1 l kokosového mléka
200 ml vody
200 g nevařených krevet
1-2 stébla citronové trávy
150 g žampionů
1 menší thajský zázvor galangal (lze nahradit klasickým)
2-3 lžíce rybí omáčky
2- 3 lžíce třtinového cukru
šťáva z 1 citronu nebo limetky
chilli olej (nebo 1-2 chilli čerstvé papričky)
1 svazek čerstvého koriandru
6-8 limetkových listů

Postup:

Vyloupejte krevety: Nejprve odlomte hlavu, poté odstraňte končetiny a lehce vyloupněte maso z krunýře. Pozor! Je křehké. Nožem jemně nařízněte hřbet a vyjměte z krevety střívko.
Zázvor nakrájejte na kousky silné asi 5 mm, citronovou trávu na šikmá kolečka. Do hrnce dejte vařit kokosové mléko s vodou a přidejte zázvor, citronovou trávu, limetkové listy, rybí omáčku a citronovou šťávu. Nechte 10 min vařit. Žampiony nakrájejte na čtvrtiny a přidejte do hrnce. Podle chuti vše dochuťte cukrem, posekanou chilli papričkou a rybí omáčkou. Vše krátce povařte. Přidejte krevety a vařte, dokud nezrůžoví (1-3 min). Poté je polévka hotová. Podávejte s čerstvě nasekaným koriandrem a chilli papričkou.

Rada šéfkuchaře: Citronová tráva, taktéž známá jako citronela, se prodává v celém svazku. Zpravidla se používá jen jedno až dvě stébla. Lze ji zamrazit, jelikož neztrácí své vonné látky.

Tento i další recepty naleznete v nové kuchařce školy vaření Chefparade.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>