Červená čočka pochází z Turecka, odkud se rozšířila do celé Evropy a velmi oblíbená je i v Asii. Dnes nejčastěji koupíme tuto čočku kanadského původu. Dlouho patřila mezi speciální zboží, které bylo třeba hledat ve specializovaných obchodech se zdravu výživou, dnes je však běžně k dostání prakticky ve všech větších obchodech.
Červená čočka obsahuje selen, fosfor a vitamín B6. Díky vysokému obsahu železa a bílkovin je často konzumována vegetariány. Má vysoký podíl vlákniny a tím působí proti zácpě. Červená čočka patří mezi nenadýmavé luštěniny. Dokonce ji mohou jíst i těhotné a kojící ženy a děti od 9. měsíce.
Červená čočka má oproti klasické hnědé čočce spoustu výhod. Červená čočka není nadýmavá, protože je již loupaná. Slupka luštěnin totiž obsahuje oligosacharidy, které ve střevech velmi rychle kvasí.
Tuto čočku nemusíte předem namáčet. Velmi rychle se uvaří, proto dávejte pozor, abyste ji nerozvařili. I když se však rozvaří, nevadí to, lze ji rozmixovat a podávat třeba jako kaši. Při tepelné úpravě ztrácí načervenalou barvu a je spíše oranžová.V Asii do ni přidávají kurkumu nebo oblíbené kari, které zachovávají její původní červenou barvu.
Tato luštěnina je vhodná jako příloha, hlavní jídlo, do polévek nebo třeba do salátu.
Uvařte si výbornou polévku!
Pro 4 mlsouny:
1 červená cibule
1 l zeleninového vývaru
1 plechovka rajčat
2 stroužky česneku
lístky bazalky nebo máty
sůl
pepř
na ozdobení zakysaná smetana
Cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém zpěníme cibuli, rozetřený česnek a přidáme rajčata. Necháme trochu prohřát a zalijeme vývarem. Přisypeme čočku a okořeníme. Vaříme asi pět minut, dokud není čočka měkká. Asi minutu před dokončením přidáme natrhanou bazalku. Máte li rádi spíše krémové polévky, tak nakonec polévku rozmixujte.
Pokud nejste polévkoví, pak zkuste čočku připravit v kombinaci s jáhly nebo bulgurem.
Zajímavá jistě bude i na sladko se smetanou a banánem.
Tak neváhejte a mlsejte!
Veronika E.
foto: foodiesfeed.com