Pomeranče – na cévy a cholesterol

Pomeranče pocházejí z oblasti jižní Číny, Vietnamu a severovýchodní Indie. Jeho přesné rodiště není známo. Dnes je rozšířen do celého světa, přičemž největšími pěstiteli jsou země Florida, Kalifornie, Brazílie, Španělsko a Brazílie.

Obsahují přes 80 % vody, což oceníme zejména v teplých obdobích, kdy jimi můžeme zahnat žízeň. Čerstvé plody obsahují velké množství vitamínu C, který je výborným preventivním prostředkem nejen proti nachlazení, ale i třeba proti únavě organismu. Již 10 dkg pomerančů pokryje vaši denní potřebu vitamínu C, ale zvláště v chřipkovém období bychom měli dávku tohoto vitamínu navýšit.

Pomeranče pomáhají snižovat krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi, a dokonce i tělesnou teplotu, což je opět důvod, proč je konzumovat zejména při nachlazení. Obsahují i pektiny, které podporují zažívání, a dodávají našemu organismu cenný hořčík.

Výživnou hodnotu mají také membrány oddělující jednotlivé dílky. Obsahují pektin, druh rozpustné dietní vlákniny obsažené ve většině ovoce, zvláště v jablkách, citronech a červeném rybízu.

Kůra z pomeranče obsahuje celou řadu silic a je velmi aromatická. Chuť je nasládlá a zároveň mírně nahořklá. Ani ta nezaostává oproti dužině a obsahuje mnoho léčivých látek. Zejména bohatá je na bioflavonoidy, které jsou důležité pro správnou funkci cév. Pomerančová kůra napomáhá při léčbě křečových žil, a dokonce u lehké formy hemeroidů. I ona obsahuje velké množství vitamínu C.

Pomerančovou kůru nejčastěji přidáváme do sladkých pokrmů, ale celé plátky pomeranče můžete použít také k přípravě lahůdky jako je kuře na pomerančích. Sušené plátky tohoto citrusového plodu jsou navíc výborným dekorativním prostředkem v adventním čase.

Sušená kůra je účinným prostředkem proti molům v našich šatnících.

Konzumují se zejména čerstvé, ale pomerančová marmeláda nebo kandovaná pomerančová kůra jsou naprosto výtečné. Lze je zakomponovat do masových pokrmů, polévek či dezertů.

Sandra  Špačková


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>