Potočnice – zelí svatého Patrika

potocnice

Potočnice lékařská, je známá a uznávaná v celosvětové kuchyni a právě nyní začíná období, kdy je potočnice lékařská nejchutnější.

Už název napovídá, že ji v přírodě lze najít v příkopech, potocích a u pramenů. V nížinách a horských oblastech se s ní můžeme setkat v celé Evropě, dokonce i v chladném Dánsku. Irové jí nazývají zelím svatého Patrika.

První plantáže se objevily v okolí francouzské Chantilly, kde je velice populární a později se začala pěstovat i v Rakousku. Přestože je v přírodě snadno k mání, je v Čechách velmi opomíjená a pro mnohé zcela neznámá.

Mlsouni ji přitom ocení jako vynikající součást salátů. Její křehké a šťavnaté lístky jsou lehce pikantní a příjemně nahořklé, díky čemuž dokáže v kuchyni dělat divy.

Její léčivé účinky jsou známy už od starověku. Používala se k léčbě avitaminózy a staří Řekové ji doporučovali jako afrodiziakum. Je vynikajícím zdrojem zejména vitamínu C, K, E, betakarotenu, jódu, vápníku a železa. Díky této kombinaci funguje skvěle proti jarní únavě a pomáhá i při virózách, které toto roční období doprovázejí. Kromě toho upravuje hladinu krevního cukru, prospívá při osteoporóze, chudokrevnosti, poruchách činnosti štítné žlázy, a navíc likviduje nebezpečné volné radikály. Čistí krev, usnadňuje vykašlávání, působí močopudně a zlepšuje zažívání. Doporučuje se při i nechutenství.

Nejchutnější jsou horní lístky, ale použít lze celou lodyhu. Nejlepší je ji konzumovat na začátku jara, protože je nejvíc svěží a ještě nekvete. Po odkvětu ztrácí na síle. Natrhané lodyhy lze nechat zakořenit ve vodě, následně zasadit do truhlíku a používat kdykoliv se nám zamane. Dnes je možné zakoupit potočnici ve vaničkách ve vybraných supermarketech.

Nejčastěji se používá do studené kuchyně. Vynikající je přidat ji do zeleninových salátů s jogurtovým dresinkem. Při jejich přípravě je potřeba si uvědomit, že díky nahořklé chuti plně nahradí hořčici. Kdo upřednostňuje ovoce před zeleninou nemusí truchlit. Potočnice je báječná i v ovocných salátech, kde je nejlepší ji zkombinovat s broskvemi, jahodami a citrusy. Světoví šéfkuchaři kombinují potočnici s medem, karamelem a javorovým sirupem. Vynikající pochoutkou je nasekaná potočnice na chlebu s máslem. Skvěle se hodí k vejcím. Z míchaných vajíček díky ní rázem vytvoříte lahůdku.

V teplé kuchyni ji můžete využít jako dochucovadlo do polévek. Nebo jí posypejte pečenou vepřovou panenku. Při tepelné úpravě je důležité přidávat ji až ke konci vaření, aby se zbytečně nevyvařily její zdraví prospěšné látky.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>