Ratatouille

ratat

Zeleninová lahůdka pocházející z města Nice. Slovo ratatouille znamená v původním významu žrádlo nebo blaf.

Ale věřte, že tento „blaf“ je pořádné žrádlo!

Je to opravdu pochoutka, která se výtečně hodí pro udržení štíhlé linie.

Pokrm lze podávat jako lehký samostatný chod, jako zeleninovou přílohu nebo jako náplň do slaného koláče quiche.

Poměr zeleniny by měl být vyvážený, její počet tedy záleží na její velikosti a na vašem úsudku.

lilek
cuketa
červená paprika
cibule
rajčata (kdo nechce loupat, použije z plechovky)
česnek
olivový olej
čerstvé bylinky – tymián, rozmarýn, majoránka a bobkový list
sůl a pepř

Rajčata spaříme, oloupeme a očistím od semen. Lilky nakrájíme na cca1 cmsilné plátky, posolíme a necháme 10 minut v klidu. Poté vymačkáme uvolněnou šťávu. Cukety nakrájíme opět na plátky. Papriku očistíme a nakrájíme širší plátky. Cibuli i česnek nakrájíme opět ideálně na plátky.

Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme cibuli, přidáme papriky a rajčata a podusíme dokud nezměknou. Poté přidáme cukety, lilek a česnek, vše osolíme, opepříme, přisypeme bylinky a podusíme přibližně 20 minut. Necháme všechnu šťávu vypařit, odstavíme a necháme ještě 10 minut stát, aby se chuť prolnula s vůní.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>