Rumpsteak s čekankovým salátem

rumpsteak

Pokud jste zatoužili po pořádné flákotě, pak jste tu správně. Dejte se do díla.

Pro 4 mlsouny: 
1/2 kelímku čerstvé bazalky nebo
2 lžíce sušené bazalky
100 g másla
1 lžíce citronové šťávy
sůl
pepř
1 středně velká hlávka salátu
1 menší červená čekanka
2 pomeranče střední velikosti 4 rumpsteaky(dvojité roštěnky z hovězího hřbetu)
2 lžíce přepuštěného másla
3 žloutky
1–2 lžíce středně ostré hořčice
1/8 l oleje
1 lžíce octa

Opláchneme a osušíme čerstvou bazalku. Otrháme lístky, trochu si jich necháme na ozdobu a zbytek najemno usekáme. Také cibuli nadrobno nakrájíme. Obojí smícháme s máslem a ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Tímto způsobem upravené máslo dáme do zdobícího sáčku s velkou hvězdicovou trubičkou. Na talířek úhledně nastříkáme čtyři máslové hromádky a dáme je vychladit.

Salát i čekanku očistíme, opereme a nakrájíme na proužky. Kůru pomerančů okrájíme i se spodní bílou slupkou. Potom ostrým nožem vydlabeme z dílků dužinu. Nakrájený salát smícháme s kousky pomeranče.

Plátky masa opláchneme, osušíme a tukový okraj na několika místech nařízneme. Dobře opepřené rumpsteaky v pánvi na přepuštěném másle po každé straně 1 minutu prudce opékáme. Potom zmírníme teplotu a pokračujeme ještě asi 3 minuty.

Pak si připravíme nálev na salát. Smícháme žloutek s hořčicí a pomalu přidáváme olej. Ochutíme octem, solí a pepřem. Hotové rumpsteaky osolíme a ozdobíme bylinkovým máslem, trochou salátu s kousky pomeranče a lístky z bazalky. Zbytek salátu podáváme zvlášť.

rdc

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>