
Bulgurový salát tabbouleh původem z Libanonu a Sýrie, je snad tím nejznámějším pokrmem z bulguru.
Burgul chcete-li burghul se nejčastěji používá v blízkovýchodních a středozemích kuchyních. Má vysokou nutriční hodnotu, a proto plnohodnotně nahradí rýži nebo kuskus. Oproti nim však obsahuje více vlákniny, minerálů i bílkovin. Často je používán jako příloha například v podobě tohoto lehkého a výživného salátu.
100 g bulguru
šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 malá červená cibulka
svazek jarních cibulek
1 okurka
4 rajčata, bez semínek
hrst čerstvé hladkolisté petrželky
hrst lístků máty
1 lžička mletého římského kmínu
5 lžic olivového oleje
listy salátu a skrojky citronu k podávání
sůl
Bulgur důkladně propláchne. Scedíme, vložíme do mísy, kde zakápneme citronovou šťávou. Všechnu zeleninu nadrobno nakrájíme a bylinky nasekáme nebo natrháme. Ve velké míse všechny ingredience smícháme, zakápneme olejem a dochutíme solí a citronovou šťávou.
Podáváme s ozdobenými skrojky citronu a s listy salátu. Podává se s listy např. ledového salátu, za pomocí kterých se salát v Libanonu nabírá.
rdc