Sekaná z hlívy ústřičné

hliva

Hlíva ústřičná je nejen chutná, ale i zdravotně prospěšná. Je téměř nemožné ji zaměnit s jedovatými houbami. V našich klimatických podmínkách vyrůstá hlív hned několik, ovšem ústřičná patří k těm nejhodnotnějším. Jedná se o houbu velmi chutnou, v kuchyni všestranně použitelnou.

Pro své naprosto ojedinělé složení látek si vysloužila takové přezdívky zázračná houba, či elixír mládí. Objevuje se od konce září do února a při mírných teplotách ji lze nalézt přes celou zimu. Roste místy poměrně hojně, často v trsech, na kmenech a pařezech nejrůznějších listnáčů.

Houba hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně k přípravě léčivých tinktur, mastí a suchých přípravků. V tradičním čínském lékařství se podává sušená hlíva ústřičná k posílení žil uklidnění šlach.

Je prokázáno, že pravidelné požívání hlívy ústřičné působí na snížení obsahu lipoproteinů krevní plazmy, snížení hladiny cholesterolu a triglyceridu. Působí příznivě při léčbě hemeroidů, křečových žil, bércových vředů, popálenin, ekzémů a kožních alergií. Při dlouhodobějším požívání dokáže zvýšit tělesnou obranyschopnost.

Použít lze do polévek, omáček, salátů a je často se objevuje v pokrmech u nás často označovaných jako „čína“. Lze ji využít i na přípravu lívanců, vegetariánské sekané či kabanátků.

1 kg hlívy ústříčné
1 lžíce sádla
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce strouhanky
1 rohlík
1 vejce
250 ml mléka – na rozmočení rohlíku
2 lžičky majoránky

Hlívu důkladně očistíme a pomeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v mixéru.
V kastrolu si na sádle podusíme cibuli a nakrájený česnek, poté přidáme hlívu a chvíli necháme dusit. Poté odstavíme a necháme lehce zchladit
Mezitím si nakrájíme rohlík, který rozmočíme v mléce a do houskové směsi vmícháme vajíčko a přidáme majoránku. Do směsi přidáme zchlazenou směs s podušenou hlívou, vše promícháme a přidáme strouhanku, tu přidáváme podle potřeby, musíme být schopni uplácat šišku.

Pekáč vypláchneme studenou vodou a sekanou pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C dozlatova. Jako příloha jsou vhodné brambory.

rdc


Reakce na Sekaná z hlívy ústřičné

  1. venca napsal:

    Hlíva ústřičná není v žádném případě Ucho jidášovo ani černá houba. Tady si opravte vědomosti http://www.houbareni.cz/houba.php?id=4 a nemaťte lidi

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>