
Pokud chceme trochu zhřešit a dopřát si trochu smaženého jídla, co takhle vyzkoušet tyto smažené krevetky s vynikající jablečnou salsou.
Do salsy se v tomto receptu používá sirup z agávy, který je přírodním sladidlem. Obsahuje vysoký podíl ovocného cukru a velmi nízké množství klasického cukru. Je vhodným sladidlem pro lidi s nadváhou. Sirup z agáve je nejen zdravý, ale také chutný. Sirup lze použít do ovocných salátů, jogurtů, na müsli a lupínky, palačinky a lívance, k oslazení čaje. Agávový sirup má nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru tak rychle jako med či bílý cukr. Sirup je snadno stravitelný, napomáhá činnosti žlučníku, trávení tuků a působí preventivně v zanášení cév vlivem cholesterolu.
Pro 4-6 mlsounů:
1 lžíce agávového sirupu
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce sladkokyselé chilli omáčky
1 jarní cibulka
sůl
2 bílky
50 g amarantových pukanců
250 ml rostlinného oleje
Jablko oloupeme, rozčtvrtíme a jádřinec vyhodíme. Odvážíme 50 g, nakrájíme je na malé kostičky a dáme je stranou. Zbývající jablka dáme do misky a zalijeme sirupem, šťávou z citronu, chilli omáčkou, přidáme i cukr a osolíme. Za pomocí mixéru vše rozmixujeme v pyré. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka. Jablka a cibulku zamícháme do kaše.
Krevety osolíme a opepříme. Amarantové pukance si připravíme do hlubokého talíře. Bílky dáme do talíře a lehce je vyšleháme. Krevety nejdříve namočíme do bílku a poté do pukanců. Olej rozpálíme ve fritéze nebo na pánvi a krevety na něm dozlatova opečeme. Poté je necháme okapat na papírové utěrce. Osmažené krevety podáváme s jablečnou salsou.
Sandra Špačková
foto: www.edeka.de