Špízy s lehkým bramborovým salátem

Bramborový salát a špízy

Toužíte-li po vánočním hodování spíše po lehčím jídle, pak je následující recept to pravé. Kuřecí špízy s bramborovým salátem vám budou chutnat. Tento salát v sobě ale nemá ani špetku majonézy. Tu správnou chuť mu dodá až ovčí sýr.

Ovčí mléko má v porovnání s kravským a kozím mlékem vyšší obsah sušiny a mléčných složek, což ovlivňuje parametry ovčího mléka při výrobě sýrů. Sýr se vyrábí se srážením mléka buď syřidlem, nebo kyselinou mléčnou.

 

Pro 4 mlsouny:

1,5 kg brambor
200 g žampionů
2 cibule
6 lžic oleje
sůl
pepř
100 g rukoly
200 ml kuřecího vývaru
4 lžíce vinného bílého octa
600 g kuřecích prs
2 lžíce hořčice
100 g ovčího sýru

 
Brambory umyjeme a uvaříme doměkka. Houby pečlivě očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. 2 lžičky oleje rozehřejeme na pánvi a cibuli spolu houbami na něm 2-3 minuty opečeme. Osolíme a opepříme. Rukou omyjeme, necháme okapat a nakrájíme nahrubo. Brambory slijeme, necháme trochu vychladnout a oloupeme. Nakrájíme na plátky, dáme do mísy. Vývar, ocet, sůl a pepř smícháme a přelijeme přes brambory. Kuřecí prsa podélně nakrájíme na plátky a ty pak napichujeme jako harmoniku na špejle. Zbytek oleje rozehřejeme a špízy na něm 8-10 minut opečeme. Ochutíme solí a pepřem a potřeme hořčicí. Rukou a houby přimícháme do salátu, pokud je potřeba, dokořeníme a navrch rozdrobíme ovčí sýr. Podáváme s masem.

Sandra Špačková
foto: Wolfgang Schardt

 

Poklady klasické české kuchyně – Roman Vaněk lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>