Štika na zelenině

Štika je druhým největším dravcem našich vod. Patří mezi dražší a exkluzivnější ryby. Nevyskytuje se totiž tak běžně jako třeba pstruh. Zajímavé na štice je, že nejméně kostí obsahuje ocasní část ryby.

Pokud si štiku sami nechytneme a nevykucháme, platí jako u všech ryb, že nejlepší je kupovat čerstvou chlazenou rybu na ledu. Štika je čerstvá k dispozici hlavně sezónně, a to nejčastěji od listopadu do března.

Pro 4-6 mlsounů:

1 vykuchaná štika – 800 g

sůl

šťáva z 1 citronu

200 g mrkev

400 g pórku

150 g celeru

30 g másla

1 lžička soli

pepř

½ svazku otrhaného kopru

200 g cibule

1 lžička kmínu

20 g másla

pepř, sůl

50 ml bílého vína

1 kelímek zakysané smetany

150 g červené řepy

100 ml bílého vína

sůl

2 lžíce citronové šťávy

Mrkev a celer omyjeme a oloupeme. Z pórku odloupneme tmavě zelenou vrstvu a důkladně omyjeme. Všechnu zeleninu nakrájíme na malé tenké proužky a kolečka. Ve větší pánvi rozpustíme máslo a nakrájenou zeleninu na ni 3 minuty necháme pěnit. Osolíme, opepříme a přimícháme kopr a odložíme stranou.

Štiku ze všech stran omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Osolíme ji po stranách i unitř a pokapeme citronovou šťávou. Položíme na pečící plech a lehce opečenou zeleninu rozložíme okolo.

Na omáčku oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemno, kmín v hmoždíři lehce rozmělníme. Máslo rozehřejeme a cibuli na něm dozlatova opečeme. Přidáme kmín, osolíme, opepříme a podlijeme vínem. Přimícháme zakysanou smetanu a vše přivedeme k varu. Poté omáčku po lžičkách rozdělíme na štiku.

Troubu předehřejeme na 225°C, vložíme plech s rybou a stupně snížíme na 200°C. Pečeme 25-30 minut. Čas od času rybu přelijeme smetanovu omáčkou.

Mezitím omyjeme červenou řepu, oloupeme a nakrájímoe na tenké proužky. Víno v hrnci rozehřejeme s trochou soli  a šťávou z citronu. Do hrnce přidáme i nakrájenou řepu a 5 minut podusíme. Šťávu slijeme. Rybu vytáhneme z trouby. Zeleninu rozložíme na talíř, na ni položíme štiku a navrch zdobíme zbylou zeleninou a červenou řepou.

rdc

foto: Sean-Paul Perez


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>