Sušená treska se zeleninou

susena treska

Skvělý pokrm ve Španělsku nazýván jako Bacalao noc Samfaina.

Hlavní roli v něm hraje treska nejchutnější mořská ryby. Zásluhu na tom má pevná, světlá, jemně plátkující svalovina, která se dá připravit na mnoho způsobů. Tato španělská úprava této rybě mimořádně sedí.

Za nejlepší sušené tresky jsou považovány ty z Lofotů na severu Norska. Během sušení ryba pozbude až 80 % vody v ní obsažené, přičemž veškeré nutriční hodnoty si uchová, pouze jsou notně koncentrované. Je bohatá zejména na proteiny a vitamíny, železo a vápník.

Pro 4 mlsouny:

500 g sušené tresky, vykostěné a bez kůže
3 lžíce hladké mouky
250 ml olivového oleje
2 cibule
4 stroužky česneku
1 červená a 1 zelená paprika
2 lilky
2 cukety
2 zralá rajčata
sůl
pepř
špetka cukru

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriky očistíme a nakrájíme na kostičky. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na ty nakrájíme i lilky a cukety. Sušenou tresku nakrájíme na kousky a máčíme ve vodě 24 hodin. Vodu přitom dvakrát vyměníme. Kousky ryby vyjmeme, necháme okapat a obalíme v mouce. Opečeme je na rozehřátém olivovém oleji dozlatova, vyjmeme z pánve a necháme okapat na papírové utěrce.
V pánvi opečeme cibuli, česnek a papriky. Přimícháme lilky, cukety a krátce opečeme. Přidáme rajčata, přilijeme trochu vody, osolíme opepříme a osladíme. Zeleninu vaříme asi deset minut. Přidáme kousky ryby, přilijeme vodu, přikryjeme a dusíme, dokud ryba i zelenina nezměknou.

Sandra Špačková
foto: pescanova.es


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>