
Švýcarský ořechový koláč (Bündner Nusstorte) je tradičním dezertem ve švýcarském kantoru Graubünden. Koláč se peče již od počátku 20. století.
Původní verze tohoto koláče obsahovala ořechy vmíchané do těsta, dnes je koláč plněn ořechovou náplní a za tuto podobu Švýcaři vděčí cukráři Faustu Pultovi.
Koláč je velice oblíbený a důkazem toho jsou jeho prodeje, které v mnohých pekařství tvoří až 40 % z jejich celkových prodejů.
Těsto:
150 g cukru krystal
150 g másla
špetka soli
Náplň:
50 ml vody
250 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžička medu
Cukr s vodou rozpustíme na pánvi se silným dnem a necháme zkaramelizovat. Poté přimícháme smetanu a med, vymícháme dohladka a poté přimícháme ořechy. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím dáme do mísy mouku, máslo na kousky, sůl a vytvoříme drobenku. Přidáme cukr, lehce rozšlehané vejce a zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme a dáme na půl hodiny do ledničky.
Těsto rozdělíme na tři části, dvě stejně velké a jednu menší. Ze stejně velkých částí vyválíme dvě placky. Jednou vyložíme dno formy (o průměru 26 cm). Z menší části těsta vyválíme pruh těsta, kterým vyložíme bok formy. Naplníme ořechovou směsí a překryjeme druhou plackou. Přitlačíme okraje a povrch koláče propícháme vidličkou.
Pečeme v předehřáté troubě na 220°C 10 minut, poté teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 30 minut až povrch zezlátne.
Martina Mlsná
„Engadiner Nusstorte2“ von Alexander Klink