Sýrové fondue

fondy

Chcete překvapit návštěvu? Rádi byste připravili dětem nezapomenutelnou oslavu? Nebo si jen toužíte zpestřit stolování? Pak si pořiďte vybavení na fondue, nebudete litovat!

Představte si, že sedíte u stolu a sami si určujete, jaký bude další chod. Jak bude propečené maso a jak horké ho budete jíst. Podobné pocity prožívají všichni spolustolovníci. Jak je to možné? Sedíte totiž u fondue!

Fondue je způsob upravování potravin, který k nám přišel ze Švýcarska. Tam sice namáčeli jen chléb do rozpuštěného sýra, dnes už je možností mnohem více.

Princip zůstal stejný – doprostřed stolu se postaví nádoba, pod kterou je zdroj tepla a každý si do ní namáčí sousto napíchnuté na vidličce.

Chcete-li si fondue připravit pomocí nádobí, které máte doma, můžete improvizovat. Ne vždy je ale takový nápad skutečně bezpečný. Je nutné mít na paměti, že pro fondue je základem oheň, se kterým je nutné manipulovat více než obezřetně. Pokud se však rozhodnete pro koupi sady na fondue, budete mít po starostech. Sada obsahuje vše potřebné – nádobu, vařič, dlouhé vidličky a někdy také misky. Zdrojem tepla může být lihový vařič či elektrická plotýnka, ale i čajová svíčka. Pro náročné je pak určena nádoba se zabudovaným elektrickým vařičem a termostatem, kde můžete daleko snadněji ovládat teplotu ohřevu. Cena se pohybuje od pár set po desítky tisíc. Zaleží jen na vás, co od fondue očekáváte.

Jaké dobroty a jak připravit?

Sýrová klasika

V nádobě necháte rozpustit sýr či sýry a namáčíte kusy pečiva, třeba francouzskou bagetu či česnekové krutony. Nádoba musí dobře rozvádět teplo. Zdroj tepla buď odstavíme, nebo alespoň zmírníme, aby se sýr nepřipaloval.

Pro zapřísáhlé masožravce

Možností masového fondue je mnoho. Můžete takto upravovat všechno maso – vepřové, hovězí i bílé maso, včetně ryb. V nádobě buď můžete rozpálit olej a maso fritovat, nebo vařit v zeleninovém či masovém vývaru. Jen pozor, pokud se rozhodnete pro první variantu, maso nesmí být kořeněné! Olej by příliš prskal. Zato po tepelné úpravě můžete sousto namočit v omáčkách, které si předem připravíte a rozložíte v miskách po stole.

Sladké potěšení

Pokud v nádobě rozpustíte čokoládu, mohou si (nejen) děti namáčet ovoce od banánů, přes jahody až po piškoty či ořechy. Varianta čokoládového fondue pro dospělé může obsahovat třeba vaječný likér.

Sýrové fondue

500 g švýcarského sýru ideálně – gruyère, nahrubo nastrouhaného nebo drobně nakrájeného

500 g sýra typu ementál

3 lžíce hladké mouky

1 lžička strouhaného muškátového oříšku

špetku mletého bílého pepře

300 ml suchého bílého vína

3 stroužky česneku

pečivo (opečená bageta, chléb…)

V míse si promícháme sýry, mouku i koření. V kastrůlku (mlékovaru) na mírném plameni přivedeme k varu většinu vína s česnekem. Sýr postupně přisypáváme a necháme na mírném plameni za stálého míchání rozpustit. Po každé várce pečlivě dohlídka prošleháme. Postupně po lžících přidáme zbylé víno. Přelejeme do nádoby na fondue a udržujeme v teplém stavu.

Takto uvařené fondue necháme hosty nabírat na pečivo.

 

 


3 Reakce na Sýrové fondue

  1. MajklM napsal:

    Zdravím, moc pěkný článek. Rád bych se zeptal, zda někdo neví, která náplň je lepší do lihových vařičů. Našel jsem lih, ale i gel. Je v tom nějaký rozdíl kromě skupenství?
    Díky

  2. Lenka napsal:

    Já vyzkoušela i gel a myslím, že je rozdíl jen v době co vydrží a možná v použití, pro mě to bylo rychlejší :-)

  3. MajklM napsal:

    Aha, ok díky, Asi teda koupím gel. Našel jsem si litrové balení a u produktu píšou, že se hořák naplňuje max. z půlky, takže mi to snad nějakou dobu vydrží :)

Napsat komentář k Lenka Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>