Tradiční bramborový salát

tradicni salat

Tento salát známe asi všichni. Je to doslova kalorická bomba, která nás na Nový rok donutí dát si nějaké to hubnoucí předsevzetí. Ingredience salátu se mohou rodinu od rodiny lišit. Následující recept je však takovým klasickým základem.

Salát lze zjemnit například na jemno nakrájeným jablkem.

V některých rodinách vynechávají jablka, jinde přidávají salám, či šunku. Milovníci netradičních chutí jistě nepohrdnou přidáním trochy kari koření.

 

Pro 4 – 6 mlsounů:

800 – 1000 g vařených brambor
300 g kyselých okurek
250 g sterilované zeleniny do bramborového salátu (kapie apod.)
5 vařených vajec
větší cibule
10-15 lžic majonézy
lžička nálevu z okurek
pepř
sůl

Studené, uvařené a oloupané brambory protlačíme mřížkou nebo nakrájíme na malé kousky a dáme stranou. Sterilovanou zeleninu smícháme s okurkami, vejcem, trochou nálevu a majonézou. Osolíme, opepříme. Lehce přechutíme. Promícháme s bramborami a necháme hodinu  odležet. Poté v případě potřeby dochutíme.

Tip: Vejce nemusíte nutně vmíchat přímo do salátu. Můžete je na salát položit a každý strávník si jich vezme, kolik je libo. Ti, jež jsou na dietě, či nemají příliš v oblibě majonézu, mohou ji vynechat a nahradit například zakysanou smetanou nebo hořčicí.

Martina Mlsná


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>