Trenette al pesto

trenette ale pesto

Trenette je druh těstovin pocházející z Ligurie. Tyto těstoviny jsou ploché, dlouhé a nejvíce se podobají linguine. Nejčastěji se podávají s pestem alla genovese, které se v Janově vyrábí již od počátku 17. století. Spolu s pestem se trenette podávají s fazolemi a brambory. Tato pro některé možná zvláštní kombinace, je opravdu, ale opravdu velmi chutná. 

Pro 4 mlsouny:

400 g Trenette

150 g čerstvých zelených fazolek

1 větší brambora

bazalkové pesto

parmezán

olivový olej

Velké množství osolené vody přivedeme k varu. Přidáme na menší kousky nakrájené fazolky a bramboru nakrájenou na malé kostičky. Dvě minuty povaříme a do stejné vody přidáme těstoviny. Vaříme, dokud těstoviny nejsou al dente. Trochu vody si odlijeme stranou a vše scedíme. Vodou z těstovin trochu rozředíme pesto, abychom získali omáčkovou konzistenci.

Brambory a fazolky servírujeme s těstovinami ochucené omáčkou a posypané parmazánem, zakápnuté olivovým olejem.

Pesto alla genovese

60 g jader piniových oříšků

180 g čerstvé bazalky

40 g parmezánu

60 g pecorina

1 stroužek česneku

olivový olej

mořská sůl

Česnek rozmělníme v hmoždíři společně se solí, jádry piniových oříšků a bazalkou. Třeme, dokud vše není rozmělněno na kaši. Poté přidáme olivový olej, nastrouhaný parmezán a ovčí sýr. Vše promícháme a dáme chladit do ledničky. Pokud se napovrchu vytvoří černý film, odstraníme jej. Pokud nemáme hmoždíř nebo sílu, můžeme použít i mixér, v takovém případě přidáme bazalku až na konci mixování – jinak by povadla a zčernala.

rdc

foto: www.donnamoderna.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>