Trenette je druh těstovin pocházející z Ligurie. Tyto těstoviny jsou ploché, dlouhé a nejvíce se podobají linguine. Nejčastěji se podávají s pestem alla genovese, které se v Janově vyrábí již od počátku 17. století. Spolu s pestem se trenette podávají s fazolemi a brambory. Tato pro některé možná zvláštní kombinace, je opravdu, ale opravdu velmi chutná.
Pro 4 mlsouny:
400 g Trenette
150 g čerstvých zelených fazolek
1 větší brambora
bazalkové pesto
parmezán
olivový olej
Velké množství osolené vody přivedeme k varu. Přidáme na menší kousky nakrájené fazolky a bramboru nakrájenou na malé kostičky. Dvě minuty povaříme a do stejné vody přidáme těstoviny. Vaříme, dokud těstoviny nejsou al dente. Trochu vody si odlijeme stranou a vše scedíme. Vodou z těstovin trochu rozředíme pesto, abychom získali omáčkovou konzistenci.
Brambory a fazolky servírujeme s těstovinami ochucené omáčkou a posypané parmazánem, zakápnuté olivovým olejem.
Pesto alla genovese
60 g jader piniových oříšků
180 g čerstvé bazalky
40 g parmezánu
60 g pecorina
1 stroužek česneku
olivový olej
mořská sůl
Česnek rozmělníme v hmoždíři společně se solí, jádry piniových oříšků a bazalkou. Třeme, dokud vše není rozmělněno na kaši. Poté přidáme olivový olej, nastrouhaný parmezán a ovčí sýr. Vše promícháme a dáme chladit do ledničky. Pokud se napovrchu vytvoří černý film, odstraníme jej. Pokud nemáme hmoždíř nebo sílu, můžeme použít i mixér, v takovém případě přidáme bazalku až na konci mixování – jinak by povadla a zčernala.
rdc
foto: www.donnamoderna.com
Tak schválně… Kdo se stavil kvůli filmu Luca??? Recept jsme vyzkoušeli a lahoda <3
Jaaa