Vafle – belgická dobrota

vafle

V Belgii, odkud vafle pocházejí, má snad každá rodina svůj vlastní recept na jejich přípravu. Ochutnejte jeden z nich.

Klasické těsto na vafle by mělo kynout asi hodinu při pokojové teplotě. Mělo by být lehké, vzdušné a plné bublinek. Pokud chcete připravit těsto v předstihu, nechte ho kynout v chladničce, kde se proces zpomalí. Vafle nikdy neohřívejte! Pokud je chcete udržet teplé, rozehřejte troubu na 100° a položte je na rošt. Zůstanou tak krásně teplé.

Pro 6 mlsounů:

1 ¼ hrnku hladké pšeničné mouky
1 ½ lžičky kypřícího prášku
špetka soli
3 lžíce moučkového cukru
1 hrnek mléka
3 větší vejce – vejce a bílky zvlášť
2 lžíce rozehřátého másla
slunečnicový olej do vaflovače

Mouku, kypřící prášek, sůl a cukr dáme do mísy. Přidáme mléko, žloutky a máslo. Šleháme, dokud není těsto hladké. Z bílků ušleháme nepříliš pevný sníh a pak ho opatrně zapracujeme do těsta. Vaflovač vytřeme tukem a rozehřejeme. Vlijeme do něj těsto a vafli opečeme dozlatova. Hotové vafle udržujeme teplé a opakujeme se zbývajícím těstem.

Podáváme s ovocem, šlehačkou, zmrzlinou, ušlehanou smetanou… zkrátka s čímkoli je libo.

Sandra Špačková
foto: TobyBaier


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>