Vánoční cantuccini

cantuccini

Cantuccini také nazývané jako cantucci, giottini nebo Bistotti di Prato jsou křupavé sladké „suchárky“ pocházející z toskánského Prata. Jsou velice
oblíbené nejen v celém Toskánsku, ale v celé Itálii.

Jsou typické svou tvrdostí (připomínají suchary) a také tím, že se pečou dvakrát.

Konzumují se jako sváteční dezert a namáčejí se do čaje, kávy či dezertního vína.

500 g pražených a oloupaných mandlí
500 g hladké mouky
200 g cukru
sůl
vejce
4 vejce
vanilkový cukr
kůra z 1 citrónu
1 lžíce anýzu
máslo
1 vejce

Mandle rozdrtíme a s moukou, cukrem, vejci a špetkou soli smícháme. Ochutíme podle libosti vanilkovým cukrem, kůrou z citrónu a anýzem. Z těsta uděláme asi dvou centimetrové válečky a vyskládáme je na vymazaný plech, Vejce rozšleháme s trochou cukru a všechny kousky jím potřeme. Vložíme do 150 stupňů Celsia a pečeme asi 30 minut. Pokud chceme menší kousky, válečky nakrájíme a ještě 15 minut pečeme.

Sandra Špačková
foto: Katrin Gilger


2 Reakce na Vánoční cantuccini

  1. Irena napsal:

    …tohle vypadá výborně, určitě vyzkouším….na oplátku posílám můj úspěšný recept na mé „Suchárky“: využívám zbytky bílků, takže: 3-4 bílky se šp.soli vyšlehat do tuha, přidat 10 dkg ml.cukr a vyšlehat, přidat 10 dkg hl.mouky a jen ručně pomalu vmíchat (jde to už ztuha), pak vmíchat 10 dkg neoloup.mandlí (nebo ořechů rovněž vcelku) a toto těsto vyklopit do vymazaného a pol.moukou vysypaného srnčího hřbetu a péct asi na 180 ° asi 20-30 min.( klasika-píchnout špejlí ). Poté vyklopit a po vychladnutí nakrájet ostrým, zdůrazňuji ostrým nožem tenké plátečky, které rozprostřu na suchý plech (jsou skoro dva) a nechám v troubě sušit při 100-150° do růžova – hlídat to! (raděj pomaleji a déle). Jsou pak výborně křupavé, málo sladké a chutnají úplně každému. Tak to zkuste.

  2. Rozamond napsal:

    Domovem techto susenek (orig. Biscotti CANTUCCINI) je Toskansko, ovsem jsou zname vsude ve svete. Pri italskem stolovani se podavaji mezi dezertem a kavou. A pokud byste nechteli popijet vinko, klidne si k nim dejte kavu nebo caj.

Napsat komentář k Irena Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>