Gazpacho, snad nejpopulárnější polévka podávaná za studena.
Její původ sahá až do dob římských legií. Traduje se totiž, že římští vojáci si ji připravovali za pomoci soli, olivového oleje, octu, česneku a chlebu. Jak čas plynul, začaly se do ní přidávat další a další ingredience. Dnes jsou jejím základem rajčata, okurky a papriky. Všechna tato zelenina však do Evropy doputovala až díky zámořským objevům.
V Andalusii vznikla její dnešní podoba. Ve zbytku Španělska a následně v celé Evropě se stala populární díky manželce císaře Napoleona III., právě Evženie de Montijo ji velmi protěžovala, a to pro její osvěžující a lehkou chuť. Polévka se různě vyvíjela, dnes má mnoho lokálních variant známe ji v červené, zelené i bílé podobě. Všechny tři se podávají za studena. Avšak pozor na gazpacho manchego, tato úprava s houbami a králičím masem je podávaná horká.
Pro 4 mlsouny:
1 šalotka
1 zralé avokádo
½ zelené papriky
5 listů římského salátu
hrst nasekaného koriandru
40 ml bílého vína
2-3 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
3 plátky bílého chleba – bez kůrky
voda – cca 400 ml
Nejprve si oloupeme okurku, kterou nakrájíme na kostičky. Avokádo rovněž oloupeme, pecku vyhodíme a dužinu opět nakrájíme na malé kousky. Dále nakrájíme papriku a šalotku. Salát si natrháme. Všechno si smícháme spolu s vínem, šťávou z limetky, nasekaným česnekem, koriandrem, olejem. Přidáme chleba a necháme chvíli odmočit. Všechno důkladně rozmixujeme. Nakonec přidáme vodu, dokud nedosáhneme požadované hustoty. Polévku přikryjeme a necháme 1 – 2 hodiny odstát. Po odležení podáváme s ozdobené koriandrem, rajčaty a cibulkou.
Martina M.
foto: pixabay.com