Salát v zimě? A proč ne?
Hrušky, vlašské ořechy, polníček a salát Lollo rosso jistě sežene i v tomto období.
Že neznáte Lollo rosso? Tento salát se vyznačuje kadeřavými načervenalými listy a nahořklou chutí připomíná oříšky. Často se můžete setkat i se salátem Lollo biondo. Ten je zelený a má o něco jemnější chuť. Oba patří mezi trhané saláty. Jejich kadeřavé listy po umytí potřebují důkladně osušit, jinak by byl váš salát plný vody.
Pro 4 mlsouny:
1 menší salát Lollo rosso
75 g polníčku
1 cibule
4 lžíce balzamikového octa
Sůl, pepř
3 – 4 oleje z vlašských ořechů
1 – 2 zralé hrušky
150 g měkkého sýru
Ořechy nasekáme nahrubo a opražíme na pánvi bez tuku. Vyjmeme. Salát očistíme, necháme okapat a případně natrháme na menší kousky. Cibuli oloupeme nakrájíme na malé kostičky. Smícháme s octem, medem, solí a pepřem. Poté přišleháme olej. Hrušky rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké špalíčky. Sýr nakrájíme na tenké plátky. Salát, sýr a hrušky smícháme, rozprostřeme na talíře, zasypeme ořechy a zalijeme marinádou. Podáváme s čerstvou bagetou.
Martina Mlsná
recept + foto: kochen&genießen, vydání 12 / 2009