Zubatec pečený v alobalu

Zubatec obecný se v přírodě vyskytuje od severovýchodního Atlantiku po západní Afriku. Občas je k vidění i u jižního pobřeží Britských ostrovů. Také se objevuje ve Středozemním a v Černém moři. Má oválné, ze stran zploštělé tělo. Typická je pro něj velká, mohutná hlava a také mohutné čelisti. Své jméno získal podle velkých zubů.

Zubatec je velmi lehká a lahodná ryba. Stačí upéct v troubě nebo na grilu. Nejlepší je připravit jej v alobalu.

Příprava ryb a mořských plodů v alobalu má tu výhodu, že si maso zachová svou šťavnatost a vůni. I v tomto receptu mají slovo výrazné chutě a vůně typické pro jižanskou kuchyni.

Pokud chcete docílit větší exotičnosti, přidejte do receptu i krevety či jiné mořské plody (mušle, škeble…). V takovém případě na rybu položíme očištěné plody a dále postupujeme stejně jako v receptu.

Pro 4 mlsouny:

800 g zubatce
olivový olej – nejlépe ochucený bylinkami
směs bylinek podle libosti – šalvěj, rozmarýn, bazalka, tymián a estragon
mořská sůl
80 g pistácií
80 g kaparů
suché bílé víno
(200 g mořských plodů)

Pokud nemáme olivový olej ochucený bylinkami, vyrobíme si ho sami. Olivový olej si odlijeme do misky a přisypeme do něj hrst bylinek. Necháme několik hodin (ideálně však přes noc) louhovat. Troubu rozehřejeme na 190°C. Na alobal potřený olivovým olejem, položíme vykuchanou rybu, naplníme ji směsí bylinek a posypeme solí. Pokapeme olivovým olejem a  posypeme kapary a pistáciemi. Zastříkneme vínem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 30 minut.

Sandra Špačková


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>