Arancini alla siciliana

aneb Plněné rýžové pomeranče.

Tyto rýžové koule se na Sicílii údajně připravují již od 10. století. Od dob svého vzniku prošly mnohými obměnami a dnes existuje nespočet variant přípravy.

Tou nejpůvodnější a na Sicílii dodnes nejoblíbenější je arancini con ragú, a sice verze s ragú a hráškem.

Dále se můžeme setkat například  s houbovou náplní, sýrovou, chřestovou, rajčatovou nebo třeba lilkovou. Záleží na tom, co dům dal. Téměř vše, co zbylo z včerejšího oběda se dá do těchto rýžových koulí přidat a jíst jak za studena, tak za tepla.

Pro 4 mlsouny:

500 rýže Arborio

250 g mletého hovězího masa

100 g hrášku

1 dlčerveného vína

1 menší cibule

1 lžíce láku z loupaných rajčat nebo protlaku

2 žloutky

2 vejce

hrst parmazánu

1 mozzarella

špetka šafránu

máslo

strouhanka

sůl, pepř

rostlinný olej

olivový olej

Do litru vroucí osolené vody vhodíme rýži a vodu necháme úplně vyvařit. V pánvi rozehřejeme olivový olej a lžíci másla a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. K zesklovatělé cibulce přidáme maso a víno, promícháme a dusíme, než se vypaří alkohol. Poté přidáme protlak, malou sklenici vody a hrášek. Okořeníme a dusíme. Všechny šťáva by se měla odpařit. Mezitím přidáme do uvařené rýže šafrán, lžíci másla, parmazán a žloutky. Vše důkladně promícháme. Mozzarellu nakrájíme na kostičky. Do dlaně si nabereme rýži, naplníme sýrem a masem s hrášek a vytvoříme větší koule. Koule obalíme ve vejci a strouhance. A následně smažíme na rozpáleném rostlinném oleji.

rdc

foto: lacucinaimperfetta.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>