aneb Plněné rýžové pomeranče.
Tyto rýžové koule se na Sicílii údajně připravují již od 10. století. Od dob svého vzniku prošly mnohými obměnami a dnes existuje nespočet variant přípravy.
Tou nejpůvodnější a na Sicílii dodnes nejoblíbenější je arancini con ragú, a sice verze s ragú a hráškem.
Dále se můžeme setkat například s houbovou náplní, sýrovou, chřestovou, rajčatovou nebo třeba lilkovou. Záleží na tom, co dům dal. Téměř vše, co zbylo z včerejšího oběda se dá do těchto rýžových koulí přidat a jíst jak za studena, tak za tepla.
Pro 4 mlsouny:
500 rýže Arborio
250 g mletého hovězího masa
100 g hrášku
1 dlčerveného vína
1 menší cibule
1 lžíce láku z loupaných rajčat nebo protlaku
2 žloutky
2 vejce
hrst parmazánu
1 mozzarella
špetka šafránu
máslo
strouhanka
sůl, pepř
rostlinný olej
olivový olej
Do litru vroucí osolené vody vhodíme rýži a vodu necháme úplně vyvařit. V pánvi rozehřejeme olivový olej a lžíci másla a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. K zesklovatělé cibulce přidáme maso a víno, promícháme a dusíme, než se vypaří alkohol. Poté přidáme protlak, malou sklenici vody a hrášek. Okořeníme a dusíme. Všechny šťáva by se měla odpařit. Mezitím přidáme do uvařené rýže šafrán, lžíci másla, parmazán a žloutky. Vše důkladně promícháme. Mozzarellu nakrájíme na kostičky. Do dlaně si nabereme rýži, naplníme sýrem a masem s hrášek a vytvoříme větší koule. Koule obalíme ve vejci a strouhance. A následně smažíme na rozpáleném rostlinném oleji.
rdc
foto: lacucinaimperfetta.com