Artyčokový nákyp

artycokovy nakyp

Chutnají Vám artyčoky na pizze?

Chtěli byste je ochutnat i v jiné úpravě?

Viděli jste je v obchodech, ale nevíte, jak je připravit?

Odpovědí může být tento nákyp.

Artyčokový nákyp je velmi oblíbený ve Francii a je to vážně velká ale velká dobrota.

Jak nakupovat artyčoky?

Při nákupu artyčoků dbáme na to, aby stonky byly pevné, hlavy těžké, celistvé a pevně uzavřené. Když po nákupu dáme artyčoky, podobně jako květiny do vody, vydrží několik dní.

Jak vařit artyčoky?

Artyčoky se vaří s citrónem, aby nezhnědly, přibližně 35 minut. Nejšetrnější je příprava v páře, nejlépe si tak uchovají minerály.

Z artyčoků se konzumují masité spodní části listů zákrovu, lůžko a také srdíčka.

Pro 6 mlsounů: 

6 artyčoků
šťáva z jednoho citrónu
70 g másla
1 lžíce mouky
250 ml mléka
sůl
špetka muškátového oříšku
4 vejce
2 lžíce strouhaného sýra Gruyère

Artyčoky vaříme asi 30 minut v citrónové vodě a solí a vybereme z nich srdíčka. Z másla, mouky, mléka soli a muškátového oříšku připravíme bešamelovou omáčku a necháme vychladnout. Uvařená srdíčka artyčoků rozmixujeme, smícháme s omáčkou, žloutky a sýrem.Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který přimícháme do hmoty. Tu dáme do zapékací mísy ( nebo misek na soufflé) vymazané tukem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 25 minut. Podáváme ještě teplé.

Sandra Špačková
foto: http://plaisirgustatif.canalblog.com/


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>