Bacalhau znamená portugalsky treska, ale termín se konkrétně používá téměř výhradně pro sušenou nasolenou tresku a jídla z ní připravovaná, protože čerstvá treska se v Portugalsku konzumuje vzácně. Před použitím je nutno tresku namočit na den do studené vody. Portugalci znají tohle jídlo už od počátku 16. století, kdy začali lovit tresky u Newfoundlandu. Před vynálezem mrazící techniky bylo nasolení a usušení jedinou možností, jak uchovat jídlo dlouho čerstvé.
Portugalci to zkusili s mnoha rybami, které se nacházely u jejich pobřeží, ale nejvhodnější se pro tento účel ukázala treska. Protože se stala hlavní potravou pro námořníky při jejich dlouhých plavbách přes oceán, začalo se jí dokonce říkat fiel amigo, tedy „věrný přítel“. K popularitě ryby jistě přispělo i to, že katolická církev zakazovala v některé dny jíst maso s výjimkou rybího.
Tresky se dnes dováží z Norska nebo Newfoundlandu, i přesto, že treska není ryba lovená v tamějších vodách, stal se tento pokrm portugalským národním jídlem. Říká se, že v Portugalsku existuje 365 receptů, jak tresku upravit. Mezi nejzákladnější recepty patří právě Bacalhau à Gomes de Sá, tedy zapečená treska s natenko nakrájenými brambory, cibulí, olivami a natvrdo uvařenými vejci.
Pro 4 mlsouny:
800 g sušené solené tresky
10 lžic olivového oleje
3 velké na proužky nakrájené cibule
2 stroužky nasekaného česneku
800 g voskových brambor
4 natvrdo nakrájená vejce
8 červých oliv
hrst jemně nasekané čerstvé petržele
čerstvě mletý pepř
sůl
Před úpravou se maso ponoří na několik hodin (cca 12 hodin) do studené vody, přičemž každou hodinu by se voda měla vyměnit. Tresku nakrájíme na malé kousky a odstraníme kosti. Rybu dáme stranou. Na velké pánvi rozehřejeme 5 lžic oleje, poté na něm opečeme cibuli s česnekem. Ochutíme solí a pepřem a opékáme dozlatova. Troubu rozehřejeme na 175 °C
Pekáč si namažeme lžící oleje a naspod na něj rozložíme část z osolených a opepřených brambor. Na vrstvu brambor dáme polovinu tresky a na ni vrstvu osmažené cibule s česnekem. Takto vrstvíme dále. Nahoře nakonec zůstanou brambory, které pokapeme zbytkem oleje. Vše dáme na 30-40 minut do trouby. Vrchní vrstva by měla krásně zezlatovět. Porce připravíme na talíře a zdobíme plátky uvařených vajec, olivami a petrželí.
rdc