Caponata

caponata-jpg

Je to studený předkrm z postupně opečených lilků, řapíkatého celeru, rajčat a kaparů, jehož historie sahá pravděpodobně do starých řeckých časů.

Jako v mnoha jídlech pocházejících z jižní Itálie lze i v tomto pokrmu objevit arabské kořeny.

Caponata se dochucuje vinným octem a cukrem a nechá vychladnout. Má mnoho variant i s další zeleninou.

Dnes se podává v různých úpravách, například s olivami, rozinkami a piniovými oříšky. Hodí se k ní báječně sušší víno či vinný střik.

Pro 4 mlsouny:

2 lilky
1 žlutá a červená paprika
1 řapíkatý celer
12 lžic olivového oleje
0,5 g rajčatového pyré
hrst vypeckovaných oliv
hrst bazalky
2 stroužky česneku
40 g kaparů
40 g parmezánu
20 g piniových oříšků
10 g rozinek
1 lžíce cukru
2 lžíce vinného octa
sůl

Lilek omyjeme a nakrájíme na plátky, plátky dáme na talíř, kde je posolíme a necháme 10 minut vypotit. Poté je osušíme utěrkou a nakrájíme na malé kousky. Papriky rovněž umyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na proužky. Cibuli i celer oloupeme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozehřejeme 6 lžic oleje a na něm osmažíme lilek a papriky a poté je na chvíli odložíme. V druhé, větší pánvi na druhé polovině oleje osmažíme cibuli, celer a česnek. Necháme smažit přibližně 10 minut.

Poté přisypeme bazalku, pyré a povaříme dalších 10 minut. Ze vzniklé omáčky poté vytáhneme stroužky česneku a přidáme oříšky, olivy, kapary, cukr i ocet. Přidáme papriky s lilkem, vše důkladně promícháme, osolíme a vaříme dalších 15 minut. Caponatu necháme vychladnut a vlažnou nebo zcela vychlazenou posypeme parmezánem a podáváme s pečivem.

rdc
foto: Max Griss, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>