Creme Du Barry

I legendární panovník jako byl Ludvík XV. měl svou oblíbenou polévku. Stala se jí květáková polévka. Protože francouzský král choval velmi vřelé city k madam Du Barry, nechal svou oblíbenou polévku pojmenovat právě po ní.

Rázem se tak ze zdánlivě obyčejné květákové polévky stal vznešený krém s celým jménem Créme ou Velouté Du Barry. Existuje mnoho podob této exkluzivní polévky.

Mlsáníčko vám přináší variantu s pórkem. Tato polévka je ještě chutnější spolu s opečeným toustem či bagetou.

Pro 4 mlsouny:

2 lžíce másla

3 pórky

1 hlavička květáku

1 lzeleninového vývaru

1 12 % smetana

1 bobkový list

sůl a bílý pepř

pažitka na ozdobení

Pórky oloupeme a jen bílé části nakrájíme na kolečka. Květák nalámeme na malé růžičky. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme pórek a za stálého míchání dusíme přibližně 5 minut. Přidáme květák necháme dalších 5 minut restovat. Přilijeme vývar, smetanu, osolíme, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen a necháme probublávat přibližně 45 minut. Vyjmeme bobkový list. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujeme do hladkého krému. Dokořeníme bílým pepřem a můžeme podávat.

rdc

foto: Leslie Styles


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>