I legendární panovník jako byl Ludvík XV. měl svou oblíbenou polévku. Stala se jí květáková polévka. Protože francouzský král choval velmi vřelé city k madam Du Barry, nechal svou oblíbenou polévku pojmenovat právě po ní.
Rázem se tak ze zdánlivě obyčejné květákové polévky stal vznešený krém s celým jménem Créme ou Velouté Du Barry. Existuje mnoho podob této exkluzivní polévky.
Mlsáníčko vám přináší variantu s pórkem. Tato polévka je ještě chutnější spolu s opečeným toustem či bagetou.
Pro 4 mlsouny:
2 lžíce másla
3 pórky
1 hlavička květáku
1 lzeleninového vývaru
1 12 % smetana
1 bobkový list
sůl a bílý pepř
pažitka na ozdobení
Pórky oloupeme a jen bílé části nakrájíme na kolečka. Květák nalámeme na malé růžičky. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme pórek a za stálého míchání dusíme přibližně 5 minut. Přidáme květák necháme dalších 5 minut restovat. Přilijeme vývar, smetanu, osolíme, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen a necháme probublávat přibližně 45 minut. Vyjmeme bobkový list. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujeme do hladkého krému. Dokořeníme bílým pepřem a můžeme podávat.
rdc
foto: Leslie Styles