Crème Vichyssoise

vichy

O vznik této polévky se zasloužil francouzský šéfkuchař Newyorského hotelu Ritz – Carlton Louis Diat.

Byl velmi kreativním kuchařem a mimo jiné se proslavil větou: “Existuje 5 elementů: země, vzduch, oheň, voda a česnek.”

Recept na teplou verzi pórkovo – bramborové polévky získal od své matky a pravidelně ji servíroval v hotelích po celém světě.

Avšak v roce 1917 se v hotelu Ritz – Carlton konalo slavnostní otevření nové Zahradní restaurace a Louis se rozhodl při této příležitosti podávat studenou verzi. Pojmenoval ji Crème Vichyssoise Glacée.

Název Vichyssoise je odvozen od města Vichy, nedaleko kterého se Louis narodil.

Neváhejte a pusťte se do vaření této na vitaminy B1 a C bohaté polévky.

Pro 4 mlsouny:

4 pórky
2 brambory
60 g másla
1 l domácího kuřecího vývaru
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
sůl a bílý pepř
pažitka – na ozdobení

Světlou část pórků si nakrájíme na kolečka a oloupané brambory si spolu s cibulí nakrájíme na kostky. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a doměkka- avšak ne dohněda- na něm osmažíme cibuli a pórek.. Poté co zelenina změkne, ji zalejeme vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Přisypeme brambory a povaříme asi tak 15 minut, dokud nezměknou. Sundáme z ohně a polévku necháme vychladnout. Jakmile je vlažná, rozmixujeme ji a opět ji dáme na plamen. Přilejeme do ní smetanu a mlékem a okořeníme sole a pepřem. Necháme projít varem a odstavíme. Nakonec ji ještě jednou promixujeme a ozdobíme pažitkou. Můžeme podávat takto v teplém stavu nebo si ji necháme uležet do druhého dne a podáváme zastudena.

rdc


Reakce na Crème Vichyssoise

  1. Restaurace Ostrava napsal:

    Mno rozhodně vyzkouším, naposledy jsem Crème Vichyssoise měla v restauraci a bylo to lahůdka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>