Croissant

Ve Francii patří mezi nejpopulárnější pečivo z listového těsta bezpochyby croissant, ale oblíben je i u nás. Croissant znamená francouzsky půlměsíc, proto jeho zahnutý tvar. Je vyroben z kynutého listového těsta a může být plněný různými druhy náplně ve sladkých nebo slaných variantách. Máslové těsto je několikrát přeloženo a válcované a pak je stočeno do listu.

Přes své francouzské jméno a přes svou pověst legenda praví, že croissant francouzského původu není. Podle legendy byl první croissant upečen v r. 1686 neznámým pekařem v Maďarsku. Pekař jako ranní ptáče včas upozornil obranu Budapešti na přicházející Turky, kteří v té době obléhali město a snažili se v noci podkopat pod hradbami města.

Pekař se stal přes noc hrdinou, ale jediné co žádal jako svou odměnu, bylo právo upéct speciální pečivo na počest záchrany města, které vytvaroval do půlměsíce. Ten byl a je symbolem islámu. Pečivo mělo tak symbolizovat, že obyvatelé Budapešti “snědli” své obléhatele. Croissant se zanedlouho poté stal hitem i v nedaleké Vídni. Odkud ho pak v 18. století královna Marie Antoinetta přinesla do Francie. Ostatně croissanty a podobné druhy jemného pečiva se ve Francii prodávají pod souhrnným označením viennoiseries.

A v čem spočívá tajemství jemného a nadýchaného rohlíčku a jeho křehké konzistence? Spočívá v kvalitě surovin, tedy především másla, v dostatečném odpočinku těsta a správné teplotě při jeho zpracování.

500 g hladké mouky

250 g vody

250 g kvalitního másla

70g cukru krupice

25 g droždí

5 žloutků

lžička soli

Z mouky, soli, žloutků, cukru, droždí a vody zpracujeme těsto, které necháme asi 20 minut odpočinout. Kostku másla rozválíme do plochého čtverce a těsto do obdélníku o velikosti cca 40 x 50 cm. Do obdélníku zabalíme máslo a těsto složíme. Dáme do ledničky odpočinout na dalších 20 minut. Vyvalování opakujeme ještě dvakrát, tzn. dohromady 3x a mezitím vždy necháme těsto na 20 minut v ledničce odpočívat. Nakonec zabalíme do fólie a necháme v ledničce do druhého dne.

Těsto vytáhneme a vyválíme na 3-4 mm tenký obdélník. Ten pak rozkrojíme na dva pásy. Každý pás rozřežeme na trojúhelníky. Nepovedené okraje odkrojíme, abychom docílili pěkného tvaru. Do středu základny uděláme uprostřed na okraji malý zářez. Dáme na chvíli chladit. Od základny ke špičce rolujeme trojúhelníky směrem ven. Špička by měla být vespod. Vytvarujeme do tvaru půlměsíce. Croissanty dáme na plech vyložený pečícím papírem a jemně je potřeme vejcem. Necháme hodinu odpočinout. Poté je opět potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 15-20 minut do silně zlatohnědé barvy.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>