Cuketa je k dostání v průběhu celého roku. Jenže co z ní připravovat?
Napadlo by vás někdy z nich připravit pomazánku? Její příprava vám sice zabere více času, než kolik by zabrala příprava pomazánky, kde jednotlivé ingredience stačí jen promíchat.
Cuketová pomazánka je jak nápaditá, tak dobrá a zdravá. Udělejte si ji s sebou jako svačinu do práce, narozdíl od rybí či vajíčkové vás kolegové nebudou proklínat.
Pro 4 mlsouny:
sůl
čerstvě mletý pepř
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 svazek petržele
2 lžíce zakysané smetany
1 lžíce citronové šťávy
Cukety umyjeme, očistíme, nastrouháme a lehce osolíme a 5 minut necháme v klidu. Poté z cuket ručně vymačkáme vodu. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Vejce uvaříme natvrdo. Necháme trochu vychladit, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Petržel omyjeme, necháme okapat a nasekáme najemno. Na oleji lehce osmažíme cibuli a česnek. Přidáme vymačkané cukety a dusíme, dokud se neodpaří všechny tekutiny – asi 10 minut. Směs necháme vychladit, smícháme s petrželí a vejci. Přimícháme smetanu a citronovou šťávu a ochutíme solí a pepřem. Podáváme s pečivem.
Sandra Špačková
Cuketová pomazánka s česnekem zachutná i zavilým odpůrcům cuket. Osvědčilo se mi dělat pomazánku raději ze zralé přerostlé cukety než z mladých cuket, protože dužina má lepší konzistenci. Ideální na topinky.