Domácí zázvorová limonáda

zazvorova-limonada

Zázvor, rostlina výrazné chuti i vůně. Někdo ho miluje, jiný nesnáší.

Jde si k němu najít cestu, podobně jako k olivám či kaviáru. Ať už patříte mezi ty, kteří ho zbožňují v jakékoli podobě, či si k němu cestu teprve hledají, měli bychom ho konzumovat pravidelně, obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek.

Obsahuje vitamíny A, B, C a  E, ale také minerální látky jako sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník či železo. Jednou z mnoha látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, kterému zázvor vděčí za svou typickou pikantní chuť.  Zázvor má pozitivní účinky na trávicí trakt. Umí potlačit nadýmání a pálení žáhy. Dokáže nám pomoct od rýmy, migríény či chřipky. Je protizánětlivý a posiluje imunitu. V neposlední řadě umí zmírnit potíže při cestování autem či lodí.

Dopřejte si tento elixír v podobě zázvorové limonády.

Na sirup:
cca 0,5 litru vody
cca 5 cm nastrouhaného zázvoru
200 g třtinového cukru (lze zkombinovat s medem)
sůl

K podávání:
citróny
perlivá voda
máta
led

Do hrnce dáme vodu se zázvorem a přivedeme k varu. Přidáme cukr a špetku soli. Mícháme, dokud se vše zcela nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladnout. Zcedíme přes plátno do čisté sklenice a uskladníme v chladu. Sirup v této podobě vydrží klidně i 14 dní. Při servírování do sklenice k sirupu přidáme citrón (nešetříme), případně i led a čerstvou mátu a perlivou vodu.

Sandra Š.
foto: Depositphotos


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>