Hlávková kapusta, jemnější než zelí

kapusta1

Hlávková kapusta se řadí mezi košťálovou zeleninu.

Původem je z Itálie a není nikterak náročná na podnebí, může se tak snadno pěstovat i u nás.

Celkově se rozlišují tři druhy kapusty: hlávková, růžičková a kadeřavá. V Čechách je nejobvyklejší hlávková. Lze ji snadno splést se zelím, kterému se podobá nejen pohledově, ale i vůní a částečně i chutí. Kapusta má jemnější chuť, než bílé hlávkové zelí a oba tyto druhy se dají vzájemně nahradit. Stejně jako zelí může způsobovat nadýmání.

Hlávka kapusty je kulatá nebo podlouhlá s vrásčitými, po okrajích sytě zelenými listy, ty mají směrem ke středu světlejší barvu. Setkat se můžeme i se zimní odrůdou, její listy jsou širší, méně vlnité a u košťálu tlustší. Chutí jsou obě prakticky stejné.

Levná a výživná

Hlávková kapusta je velmi levná, přesto je velice zdravá a výživná. Obsahuje velké množství vitamínů A, C, D, E, dále pak fosfor, vápník, hořčík, selen. Všechny její druhy jsou bohaté na vlákninu. Její konzumace působí pozitivně na náš organismus, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Doporučuje se při obtížích se zažíváním a potížích se žaludečními vředy. Dermatologové tvrdí, že prospívá kůži a zmírňuje kožní problémy.

Čím se řídit při nákupu? 

Při nákupu je třeba si dát pozor na to, aby hlávka nebyla ovadlá, nahnilá a napadená plísněmi. Lze ji zakoupit během celého roku na trzích či v supermarktech. Její hlavní sezóna však trvá od listopadu do února.

Co s kapustou s kuchyni? 

V kuchyni si s ní hravě poradí i amatérský kuchař. Při tepelném zpracování má ale velice specifické aroma, které většině není příjemné. Kapusta se může dusit, vařit, smažit nebo zapékat. Doporučuje se ochucovat různými druhy koření. Hodí se k ní římský kmín, všechny druhy pepře (celý i mletý), česnek, koriandr, zázvor. Z kapusty se připravují polévky, přílohy k masům, kapustové karbanátky, bramboráky nebo závitky. Dušená kapusta se strouhaným sýrem všechny přesvědčí o tom, že by ji měli zařadit do jídelníčku častěji.

Jak kapustu skladovat 

Kapustu skladujeme jako ostatní druhy zeleniny, a sice v chladnu a temnu, za přiměřené vlhkosti vzduchu. Stejně jako růžičková kapusta je specifická tím, že vydrží opravdu velké mrazy. Proto se nemusí sklízet, ale můžeme ji nechat  v záhonku i přes zimu.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>