Holešovická tržnice slaví 130 let a slibuje značný růst v oblasti gastronomie. Buďte u toho!

holesovicka-trznice_gastronomie

Nadcházející rok se v Holešovické tržnici ponese ve znamení oslav, protože letos je to 130 let, kdy byly poprvé otevřeny brány tehdejšího jatečního areálu. A když oslavy, tak dobré jídlo a pití a spousta zábavy i kulturního vyžití.

To vše bude na návštěvníky tržnice čekat průběžně po celý rok. Mezi hlavní akce letošních oslav patří BEEF a další zejména gastro eventy, které osloví především milovníky vysoce kvalitního a originálního jídla v propojení s kulturou. 

Holešovická tržnice se postupně zařadila na pražskou gastro mapu nejen díky vlastním pop-up konceptům, které představují různé kuchyně světa v rámci jednodenních gurmet eventů nebo téměř celoročnímu provozu Food Truck Pointu, ale i díky tradičním nákupům v Hale 22, kde najdou návštěvníci zejména české farmáře. Rok 2025 však slibuje další značný růst v oblasti gastronomie, a to nejen prostřednictvím zmíněné budovy Burza a jejího provozovatele Zátiší Group. Nově se mohou návštěvníci těšit také na tři lahodné koncepty od Ambiente.

Pop-up kavárna jako místo pro oslavy 130 let  

Dvacet dní plných kultury, setkávání a bizáru. Přesně to nabídne pop-up kavárna Konzum v Hale 17, kde nebudou chybět pohádky pro děti, přednášky, koncerty nebo filmové projekce. Kavárna v přízemí bude otevřena denně od 12.00 hodin s tím, že přes den bude program uzpůsoben hlavně rodinám s dětmi, večer pak už bude patřit dospělým návštěvníkům, pro které bude na výběr od cimbálovky po Fuck-up Night! Stay tuned!

BEEF – gastronomický chrám pod taktovkou Kryštofa Bartoše 

Večeře jako rituál. Propojení gastronomie a divadla v unikátně sestaveném menu o jedenácti chodech na počest bývalých jatek, která letos slaví 130 let. To vše z pera šéfkuchaře restaurace Mlýnec Ládi Vaníčka a týmu ze Zátiší Group. Unikátní projekt gastro performance na vás čeká na jaře v Holešovické tržnici.

V rámci ojedinělé gastro performance v prostorách bývalých jatek v Holešovické tržnici vám naservírujeme jedenáctichodové menu v unikátním uměleckém zpracování. To, co vám jindy přijde jako obyčejná květina, vám my naservírujeme jako delikatesu, která pošimrá vaše smysly, a nejen ty chuťové… Na standardní večeři si můžete zajít za první roh od domova, ale tento holešovický rituál můžete prožít jen v omezené dny a ve velmi omezeném počtu návštěvníků, proto si pospěšte a zajistěte si jedinečný gastro zážitek.

Vše a mnohem více pod vedením velekněze našeho chrámu herce Kryštofa Bartoše, který vás provede touto modlitbou za maso. Anebo nemaso? Zažijte něco víc než jen večeři – zažijte osvícení skrze chuťové buňky. Přijďte a ochutnejte tuto fúzi umění a jídla. A možná, kdo ví, se stane zázrak…

A co dál v rámci oslav 130 let? 

Výstava ve vodárenské věži, kde nepůjde jen o možnost podívat se do současného okolí areálu, ale také o patro níže shlédnout na vizualizacích okolí před 130 lety. Součástí výstavy bude expozice o architektuře areálu a vlivu na urbanismus v jeho okolí stejně jako mashup ze vzpomínek přímých pamětníků jatečního provozu nebo úkolová stezka, která bude v provozu od zahájení výstavy až do září.

Narozeniny jako kráva pak přinesou jednodenní oslavy pro širokou veřejnost se zapojením nájemců a v hlavní roli bude opět pohoda, zábava a dobré jídlo a pití.

Burza – návrat k hostinským kořenům pod taktovkou Zátiší Group

Zátiší Group, renomovaný lídr české gastronomické scény, přináší do Holešovické tržnice nový projekt, který propojuje tradiční gastronomii s moderním přístupem. Restaurace Burza se soustředí na poctivou přípravu masa na otevřeném ohni. Do historického prostoru bývalé jateční burzy přinese nejen vynikající masové pokrmy, ale i jejich vegetariánské alternativy. Ukazuje tak, že do budovy jateční burzy nemusí nutně patřit jen maso.

Restaurace bude mít silnou vazbu na kvalitní lokální produkty a jejich pečlivé zpracování řadou moderních technik. Hlavními pilíři konceptu budou nejen masa připravená na ohni, ale i domácí pečivo a skvělé pivo.

Burza se stane nejen gastronomickým, ale i kulturním centrem Holešovické tržnice. Cílem je oživit celý prostor a podpořit jeho přeměnu v centrum kultury, gastronomie a odpočinku, které nabídne kvalitní jídlo a autentickou atmosféru pro Pražany i turisty. Zátiší Group se těší na to, že otevření Burzy bude dalším krokem k demokratizaci kvalitní gastronomie.

Sousedství tří podniků Ambiente oživí holešovickou tržnici

V Holešovické tržnici naproti Hale 22 vzniká kulinární projekt, který přinese živou atmosféru dalšího pražského dvorku. Dva oblíbené podniky Ambiente – řeznictví Naše maso, cukrárna Myšák a zcela nová slovenská restaurace – společně vytvoří místo, které bude žít od rána do noci. Holešovický dvorek propojí všechny tři koncepty – ráno si tu můžete vychutnat snídani u Myšáka s výběrovou kávou a tradičními českými zákusky, k obědu zamířit na výtečné steaky či burgery z Našeho masa nebo na slovenské speciality a srdečnou pohostinnost v restauraci vedené šéfkuchařem Tomášem Valkovičem. Večer pak bude patřit vínu, fine diningu a neformálnímu posezení pod širým nebem.

Nová slovenská restaurace nabídne celodenní provoz se zaměřením na rychlá a komfortní jídla ke konzumaci přímo na dvorku, ale také fine dining pro náročnější hosty. Restaurace bude mít 30 míst k sezení a zaměří se na jednoduchou slovenskou kuchyni s využitím místních i slovenských surovin. Vinný lístek nabídne pestrý výběr slovenských vín, která skvěle doplní menu.

Řeznictví Naše maso, známé z Dlouhé ulice, přenese svůj koncept do Holešovic – bude zde prodávat kvalitní maso a připravovat řeznické speciality, včetně burgerů a steaků, které si návštěvníci mohou vychutnat přímo na místě.

Cukrárna Myšák se postará o sladkou stránku holešovického dvorku. Nabídne klasické české zákusky, výběrovou kávu a pohodovou atmosféru pro ranní posezení i odpolední dezerty.

Food Truck Point po celý rok vedle Haly 22

Také v tomto roce můžete každý den (nebo dle počasí) zajít do Food Truck Pointu vedle Haly 22, kde nebudou chybět lahodné palačinky, šťavnaté burgery a tortilly nebo řecké speciality vedle širokého výběru drinků.

V Hale 22 se usídlily vyhlášené kroblihy Luna bakery (@luna_bakery_prague), kteří nabízejí denně čerstvé voňavé pečivo. Ochutnat nově můžete i zázvorové shoty a sirupy od www.gingles.co nebo kečupy z moravských rajčat ZP Mikulčice / www.zpmikulcice.cz, kteří nabízejí také nejrůznější marmelády a další sortiment.

Seznam TOP akcí V Holešovické tržnici v roce 2025

Termín

Akce

Místo konání

9. 3.

Moderní masopust

H13 / H17 + eventová ulička

3. 4. – 5. 4.

Running Expo

H13

11. 4. – 12. 4.

Prague Beer Festival

H13 / eventová ulička

21. 4. – 14. 5.

BEEF

H17

24. 4.

Pastrami Pop Up III

Korzo

25. 4. – 26. 4.

Festival MINI

H13

26. 4.

Dogs & Friends

Západní korzo

15. 5.

Vyshyvanka Day

Tržní náměstí

17. 5.

Dogs & Friends

Západní korzo

27. 5. – 29. 5.

ETH Prague

H11 / H13 / eventová ulička

26. 8. – 30. 8.

#5PROSTOR

5 míst v areálu HT

4. 9.

Pizza Pop Up III

Tržní náměstí

4. 9. – 5. 9.

Nomad Beer

Tržní náměstí

15. 9. – 29. 9.

LUSTR

H11 / H13 / eventová ulička

23. 9. – 26. 9.

Týden hrdinů

H13

24. 9. – 27. 9.

Holešovický Octoberfest

Tržní náměstí / korzo

18. 10. – 19. 10.

Prague Coffee Festival

H13 / H17 / eventová ulička

1. 11.

Dia de Los Muertos

H17

20. 11.

Vinobraní

H13

27. 11. – 22. 12.

Adventní trhy a kino

Z korzo

 

-TZ-


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>