
Nadcházející rok se v Holešovické tržnici ponese ve znamení oslav, protože letos je to 130 let, kdy byly poprvé otevřeny brány tehdejšího jatečního areálu. A když oslavy, tak dobré jídlo a pití a spousta zábavy i kulturního vyžití.
To vše bude na návštěvníky tržnice čekat průběžně po celý rok. Mezi hlavní akce letošních oslav patří BEEF a další zejména gastro eventy, které osloví především milovníky vysoce kvalitního a originálního jídla v propojení s kulturou.
Holešovická tržnice se postupně zařadila na pražskou gastro mapu nejen díky vlastním pop-up konceptům, které představují různé kuchyně světa v rámci jednodenních gurmet eventů nebo téměř celoročnímu provozu Food Truck Pointu, ale i díky tradičním nákupům v Hale 22, kde najdou návštěvníci zejména české farmáře. Rok 2025 však slibuje další značný růst v oblasti gastronomie, a to nejen prostřednictvím zmíněné budovy Burza a jejího provozovatele Zátiší Group. Nově se mohou návštěvníci těšit také na tři lahodné koncepty od Ambiente.
Pop-up kavárna jako místo pro oslavy 130 let
Dvacet dní plných kultury, setkávání a bizáru. Přesně to nabídne pop-up kavárna Konzum v Hale 17, kde nebudou chybět pohádky pro děti, přednášky, koncerty nebo filmové projekce. Kavárna v přízemí bude otevřena denně od 12.00 hodin s tím, že přes den bude program uzpůsoben hlavně rodinám s dětmi, večer pak už bude patřit dospělým návštěvníkům, pro které bude na výběr od cimbálovky po Fuck-up Night! Stay tuned!
BEEF – gastronomický chrám pod taktovkou Kryštofa Bartoše
Večeře jako rituál. Propojení gastronomie a divadla v unikátně sestaveném menu o jedenácti chodech na počest bývalých jatek, která letos slaví 130 let. To vše z pera šéfkuchaře restaurace Mlýnec Ládi Vaníčka a týmu ze Zátiší Group. Unikátní projekt gastro performance na vás čeká na jaře v Holešovické tržnici.
V rámci ojedinělé gastro performance v prostorách bývalých jatek v Holešovické tržnici vám naservírujeme jedenáctichodové menu v unikátním uměleckém zpracování. To, co vám jindy přijde jako obyčejná květina, vám my naservírujeme jako delikatesu, která pošimrá vaše smysly, a nejen ty chuťové… Na standardní večeři si můžete zajít za první roh od domova, ale tento holešovický rituál můžete prožít jen v omezené dny a ve velmi omezeném počtu návštěvníků, proto si pospěšte a zajistěte si jedinečný gastro zážitek.
Vše a mnohem více pod vedením velekněze našeho chrámu herce Kryštofa Bartoše, který vás provede touto modlitbou za maso. Anebo nemaso? Zažijte něco víc než jen večeři – zažijte osvícení skrze chuťové buňky. Přijďte a ochutnejte tuto fúzi umění a jídla. A možná, kdo ví, se stane zázrak…
A co dál v rámci oslav 130 let?
Výstava ve vodárenské věži, kde nepůjde jen o možnost podívat se do současného okolí areálu, ale také o patro níže shlédnout na vizualizacích okolí před 130 lety. Součástí výstavy bude expozice o architektuře areálu a vlivu na urbanismus v jeho okolí stejně jako mashup ze vzpomínek přímých pamětníků jatečního provozu nebo úkolová stezka, která bude v provozu od zahájení výstavy až do září.
Narozeniny jako kráva pak přinesou jednodenní oslavy pro širokou veřejnost se zapojením nájemců a v hlavní roli bude opět pohoda, zábava a dobré jídlo a pití.
Burza – návrat k hostinským kořenům pod taktovkou Zátiší Group
Zátiší Group, renomovaný lídr české gastronomické scény, přináší do Holešovické tržnice nový projekt, který propojuje tradiční gastronomii s moderním přístupem. Restaurace Burza se soustředí na poctivou přípravu masa na otevřeném ohni. Do historického prostoru bývalé jateční burzy přinese nejen vynikající masové pokrmy, ale i jejich vegetariánské alternativy. Ukazuje tak, že do budovy jateční burzy nemusí nutně patřit jen maso.
Restaurace bude mít silnou vazbu na kvalitní lokální produkty a jejich pečlivé zpracování řadou moderních technik. Hlavními pilíři konceptu budou nejen masa připravená na ohni, ale i domácí pečivo a skvělé pivo.
Burza se stane nejen gastronomickým, ale i kulturním centrem Holešovické tržnice. Cílem je oživit celý prostor a podpořit jeho přeměnu v centrum kultury, gastronomie a odpočinku, které nabídne kvalitní jídlo a autentickou atmosféru pro Pražany i turisty. Zátiší Group se těší na to, že otevření Burzy bude dalším krokem k demokratizaci kvalitní gastronomie.
Sousedství tří podniků Ambiente oživí holešovickou tržnici
V Holešovické tržnici naproti Hale 22 vzniká kulinární projekt, který přinese živou atmosféru dalšího pražského dvorku. Dva oblíbené podniky Ambiente – řeznictví Naše maso, cukrárna Myšák a zcela nová slovenská restaurace – společně vytvoří místo, které bude žít od rána do noci. Holešovický dvorek propojí všechny tři koncepty – ráno si tu můžete vychutnat snídani u Myšáka s výběrovou kávou a tradičními českými zákusky, k obědu zamířit na výtečné steaky či burgery z Našeho masa nebo na slovenské speciality a srdečnou pohostinnost v restauraci vedené šéfkuchařem Tomášem Valkovičem. Večer pak bude patřit vínu, fine diningu a neformálnímu posezení pod širým nebem.
Nová slovenská restaurace nabídne celodenní provoz se zaměřením na rychlá a komfortní jídla ke konzumaci přímo na dvorku, ale také fine dining pro náročnější hosty. Restaurace bude mít 30 míst k sezení a zaměří se na jednoduchou slovenskou kuchyni s využitím místních i slovenských surovin. Vinný lístek nabídne pestrý výběr slovenských vín, která skvěle doplní menu.
Řeznictví Naše maso, známé z Dlouhé ulice, přenese svůj koncept do Holešovic – bude zde prodávat kvalitní maso a připravovat řeznické speciality, včetně burgerů a steaků, které si návštěvníci mohou vychutnat přímo na místě.
Cukrárna Myšák se postará o sladkou stránku holešovického dvorku. Nabídne klasické české zákusky, výběrovou kávu a pohodovou atmosféru pro ranní posezení i odpolední dezerty.
Food Truck Point po celý rok vedle Haly 22
Také v tomto roce můžete každý den (nebo dle počasí) zajít do Food Truck Pointu vedle Haly 22, kde nebudou chybět lahodné palačinky, šťavnaté burgery a tortilly nebo řecké speciality vedle širokého výběru drinků.
V Hale 22 se usídlily vyhlášené kroblihy Luna bakery (@luna_bakery_prague), kteří nabízejí denně čerstvé voňavé pečivo. Ochutnat nově můžete i zázvorové shoty a sirupy od www.gingles.co nebo kečupy z moravských rajčat ZP Mikulčice / www.zpmikulcice.cz, kteří nabízejí také nejrůznější marmelády a další sortiment.
Seznam TOP akcí V Holešovické tržnici v roce 2025 |
||
Termín |
Akce |
Místo konání |
9. 3. |
Moderní masopust |
H13 / H17 + eventová ulička |
3. 4. – 5. 4. |
Running Expo |
H13 |
11. 4. – 12. 4. |
Prague Beer Festival |
H13 / eventová ulička |
21. 4. – 14. 5. |
BEEF |
H17 |
24. 4. |
Pastrami Pop Up III |
Korzo |
25. 4. – 26. 4. |
Festival MINI |
H13 |
26. 4. |
Dogs & Friends |
Západní korzo |
15. 5. |
Vyshyvanka Day |
Tržní náměstí |
17. 5. |
Dogs & Friends |
Západní korzo |
27. 5. – 29. 5. |
ETH Prague |
H11 / H13 / eventová ulička |
26. 8. – 30. 8. |
#5PROSTOR |
5 míst v areálu HT |
4. 9. |
Pizza Pop Up III |
Tržní náměstí |
4. 9. – 5. 9. |
Nomad Beer |
Tržní náměstí |
15. 9. – 29. 9. |
LUSTR |
H11 / H13 / eventová ulička |
23. 9. – 26. 9. |
Týden hrdinů |
H13 |
24. 9. – 27. 9. |
Holešovický Octoberfest |
Tržní náměstí / korzo |
18. 10. – 19. 10. |
Prague Coffee Festival |
H13 / H17 / eventová ulička |
1. 11. |
Dia de Los Muertos |
H17 |
20. 11. |
Vinobraní |
H13 |
27. 11. – 22. 12. |
Adventní trhy a kino |
Z korzo |
-TZ-