Hovězí veverka

veverka

Jedná se o svalový úpon bránice, dříve se mu také říkalo „řeznická panenka”, protože si ho řezníci nechávali pro sebe.

Tento šťavnatý kus masa díky svému prokrvení vyniká výjimečnou konzistencí a chutí. Má výraznou hovězí chuť.

Veverku lze rychle upéct na grilu nebo na pánvi. Někteří jsou přesvědčeni, že právě hunger steak je to jediné maso pro přípravu fajitas. Hodí se i k pečení.

Maso je poměrně tvrdé, ale tvrdost lze zmírnit nakrájením na tenké plátky skrz vlákno.

Pro 3-4 mlsouny:

600 –800 g hov. veverky

100 g másla

100 ml olivového oleje

5 plátků toastového chleba

2 lžíce hořčice

1 stroužek česneku

snítka rozmarýnu a tymiánu

sůl, pepř

Bylinky, olej, máslo a chléb si rozmixujeme tyčovým mixérem. Maso nasolíme, opepříme, potřeme hořčicí a nakonec i připravenou bylinkovou směsí. Předáme do pekáče a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Po upečení maso necháme 5 minut v klidu dojít a můžeme nakrájet a podávat. Jako přílohu podáváme brambory, salát nebo pečivo.

rdc



2 Reakce na Hovězí veverka

  1. Soňa Hromátková napsal:

    Doporučuji přidat 1 bílý jogurt a nechat naložené spolu s hořčicí a bylinkami v olivovém oleji několik hodin, nejlépe přes noc a v lednici. Maso zkřehne. Tousty nedávám, jsou to zbytečné kalorie… Kůrčička se udělá rychlým zatažením na rozpálené pánvi a poté osolit a opepřit, přidat česnek a šup do trouby a nevysušit!, to by byla škoda a nechat odpočinout určitě10 minut, pak teprve krájet.
    Po vyjmutí masa se nechá osmahnout cibulka dohněda a ev. se zahustí šťáva kysanou smetanou (není nutné).
    Cibulku někdo dává hned pod maso a šťávu rozmixuje, ale není to ono :-) .

Napsat komentář k japapi Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>