Jak marinovat maso na gril?

grilovane maso

Léto se na mnoha balkónech, terasách a zahradách nese v duchu grilování. Také patříte k milovníkům grilovaných jídel? Máte nejradši naložené maso? Přečtěte si tipy, jak maso správně marinovat.

Hlavní zásada je jasná: Je jedno, zda se chystáte grilovat kuřecí, hovězí, vepřové nebo jehněčí, vždy je dobré nechat vyniknout chuť masa.

Je škoda kupovat již masa naložená v marinádě. Jednak tak neznáte původ a stáří masa a jednak tak často nezdravých éček plná marináda přehluší chuť masa. Přesto, že se traduje spíše opak, maso by se měla by se všechna masa marinovat jen chvíli.

Maso tak neztratí svou chuť, strukturu ani charakter, což obzvláště koupíte-li si kvalitní maso.

Jaké maso jak marinovat?

Hovězí maso zkuste příště naložit na deset (max. dvacet) minut do chladu do marinády z olivového oleje, citrónové šťávy a čerstvého pepře. Maso solte až těsně před grilováním.

Vepřové maso naložte na asi 30 minut do marinády z olivového oleje, česneku a čerstvého rozmarýnu. Opět solte až těsně před grilováním.

Kuřecí maso marinujte přibližně hodinu. Sluší mu lehká kombinace citrónu a jogurtu. Protože je kuřecí samo o sobě n e příliš výrazné, je možné jej osolit předem.

Tip:  Nepoužívejte přílišné množství oleje, ten totiž s oblibou kape do grilu, který může nebezpečně vzplanout. Proto si také ke grilu přidejte vodu, abyste oheň mohli uhasit.

Jak na samotné grilování?

Maso grilujte na rozpáleném grilu, který rozpalte alespoň půl hodiny předem, dobře rozpálit nechte také rošt. Maso nejprve grilujte dvě minuty po obou stranách, aby se rychle zatáhlo a poté ho nechte dobře odpočinout.

Sandra Špačková
foto: Daniel Y. Go


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>