Jednoduchý dýňový koláč

Slice of homemade pumpkin cake with cup of latte on wooden table in warm sun light

Dýně je skvělá nejen v polévce, chutná výborně i zapečená nebo v koláčích. Pokud jste dýňový koláč ještě neochutnali, zkuste si jej připravit podle tohoto receptu. Je jednoduchý a výsledek je mňamozní.

Klíčem k úspěchu je zralá dýně.

Jak poznat zralou dýní? Tu poznáme podle stopky, která by měla být zdřevnatělá s viditelnými prasklinkami, slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek.

Na kulatou formu o průměru 28 cm

200 g mouky
sůl
175 g sýru Philadelphia
110 g změklého másla
4 vajec
700 g dýně hokkaido
3 cibule
4 lžíce olivového oleje
špetka muškátového oříšku
100 g strouhaného sýru gouda

Mouku, špetku soli, 100 g Philadelphia, 100 g másla a vejce smícháme v mixéru do hladkého těsta. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu do lednice odležet. Dýni očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na proužky. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje. Cibuli osmažíme dosklovata, vyjmeme a do pánve dáme zbytek oleje a přidáme dýni. Dusíme za občasného míchání 10 minut. Osolíme a opepříme. Formu si vymažeme zbylým máslem. Těsto vytáhneme a vyválíme na pomoučněné pracovní ploše. Těsto opatrně přendáme na plech, tak aby těsto přesahovalo přes okraje. Zeleninu rozdělíme na těsto. 3 vejce a zbylý sýr Philadelphia vyšleháme a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rozprostřeme navrch koláče a posypeme nastrouhaným sýrem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia, pečeme 35 – 40 minut dozlatova.

Martina Mlsná
foto: Depositphotos


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>