Ovčí sýr se vyrábí z ovčího mléka. Nejznámější ovčí sýr je feta. Svůj původ má v Řecku, kde je vyráběn již více než 6000 let. Jedná se o slaný sýr tvarohového typu, bílé barvy, pevné konzistence. K dostání je ve dvou podobách, tvrdý a měkký.
Má vysoký obsah tuku a je oblíbený jak ve studené, tak teplé kuchyni. Je vhodný k vínu, do salátů, ale také k naplnění masa či grilování.
Přesvědčete se sami a přidejte je do karbanátků, je to dobrota.
Pro 4 mlsouny:
2 plátky celozrnného toustového chleba
500 g mletého masa
1 lžička oregána
1 lžička mleté papriky
1 cibule
sůl
2 vejce
50 g ovčího sýra
1 svazek petržele
1 lžíce suchého červeného vína
špetka muškátového oříšku
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce rostlinného oleje
2 jarní cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce tymiánu
2 hrnky rýže
2 hrnky zeleninového vývaru
0,5 plechovky rajčat
Troubu předehřejeme na175 stupňů celsia. Plátky toustového chleba namočíme pod tekoucí vodou a vymačkáme. Dáme do mísy a pečlivě smícháme s masem, kořením, cibulí a vejcem. Z poloviny směsi vytvoříme za pomocí lžíce menší koule, které poté dáme pečící plech a zploštíme jej. ovčí sýr nakrájíme na kostičky a každou kostičku dáme na maso a z druhé poloviny masové směsi vytvarujeme další kuličku, kterou položíme na sýr a pevně zatlačíme. Vložíme do trouby a pečeme 20 minut. Víno, muškátový oříšek a olej smícháme a pět minut před koncem karbanátky zalijeme a necháme dopéct. Podáváme posypané nasekanou petrželí.
Na zeleninovou rýži:
Na pánvi rozehřejeme olej a na něm krátce opečeme na kolečka nakrájenou jarní cibuli a propasírovaný česnek. Přidáme tymián a rýži a přelijeme zeleninovým vývarem. 15 minut povaříme na středním plameni. Mezitím nakrájíme rajčata z plechovky na kostičky a pět minut před koncem přimícháme k rýži. Na konec vše ochutíme a můžeme podávat.
Martina Mlsná
foto: edeka.de