Kdoule – ovoce, po kterém je pojmenována marmeláda!

kdoule

Kdoule patří mezi méně známé druhy ovoce a nyní je ideální čas pro jejich sklizeň. Tyto žluté plody rostou na stromě jménem Kdouloň obecná (Cydonia oblonga dříve též Pyrus cydonia). Přesto, že jsou velmi chutné, jsou pro plody pěstovány méně než jakýkoli jiný z ovocných stromů.

Dozrávají v září a v říjnu a jejich zralost poznáme jako u jiných malvicí – jejich stopku lze lehce odtrhnout nebo opadávají. Je to poslední ovoce, které můžeme zpracovat na džemy a marmelády.

Často bývá zaměňován za Kdoulovec. To je ale odlišná rostlina, často používaná jako okrasná dřevina pro bohaté kvetení na jaře. Plody tohoto keře jsou malvice, které jsou kdoulím trochu podobné.

V oblastech Středozemního moře jsou kdoule velice oblíbené. Jejich portugalský název marmelo dal údajně vzniknout i českému označení produktu – marmeláda.

Kdoule jsou v syrovém stavu nepoživatelné! Jejich dužina je tuhá, kyselá, trpce svíravá a mohly by podráždit žaludek. Během tepelné úpravy se ale všechny tyto vlastnosti ztrácejí a jsou vynikající. Z kdoulí se připravují křížaly, které můžete jíst jen tak, nebo je přidat do nejrůznějších pokrmů, které tak získají velice osobitý charakter. Asi nejčastěji se můžete setkat s kdoulovou zavařeninou, kompotem nebo želé.

V kdoulích najdeme zhruba 10% cukrů,  provitamín A, vitamín C, všechny skupiny vitamínů B, vonné silice, trpké třísloviny a kyseliny. Z minerálních látek pak draslík, vápník, železo, měď, fosfor a zinek.

Pro přítomnost tříslovin jsou kdoulové produkty vhodné při průjmovém onemocnění. Jsou také doporučovány při bolestech v krku během nachlazení. Rovněž eliminují zápach z úst.

Kdoule je třeba před zpracováním nejprve omýt, protože mají jemnou chlupatou vrstvu, kterou voda dobře odstraní. Odstraňujeme jádřince a případně i slupku.

Kdoule jsou charakteristické svou vůní. Voní i přes slupku a naši předci si je dávali do šatníků, aby provoněly prádlo. Vůně připomíná sladkou a velmi intenzivní vůni hrušek a jablek dohromady. Jedna kdoule v  místnosti, ji provoní podobně jako aromatická svíčka.

Martina Mlsná

foto: hoveringdog


Reakce na Kdoule – ovoce, po kterém je pojmenována marmeláda!

  1. Olga napsal:

    A jakým způsobem kdoule, resp. tříslovina eliminuje zápach z úst? To jsem ještě neslyšela.

Napsat komentář k Olga Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>