Byli jste obdarovaní vatikánským chlebem pro štěstí? Nebo jste ho vyráběli sami a teď nevíte, co s vaší částí těsta? Je sezóna jahod, proč si neupéct dobrotu v podobě chutného koláče? Bude vám chutnat nejen proto, že „chléb“ je sám o sobě moc dobrý ale i proto, že je pro štěstí.
Nevíte, co je to vatikánský chléb? Je to chléb, který se peče jen párkrát za života a jež má přinést štěstí tomu, do ho peče celé rodině.
Recept na něj zní:
Pondělí – přidej 2,5 dcl cukru a řádně zamíchej
Úterý – přidej 2,5 dcl mléka a řádně zamíchej
Středa – přidej 2,5 dcl polohrubé mouky a řádně zamíchej
Čtvrtek – 3x řádně zamíchej
Pátek – přidej 2,5 dcl cukru, 2,5 dcl mouky, 2,5 dcl mléka a řádně zamíchej
Sobota – těsto rozděl na čtyři díly, tři díly daruj těm, které máš rád, jeden si ponech.
Neděle – do svého dílu přidej 2,5 dcl polohrubé mouky, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 1,5 – 2 dcl oleje, 10 dkg hrozinek, 5 dkg sekané hořké čokolády, hrst posekaných ořechů, vanilkový cukr, 2 lžičky vody, 3 celá vejce, trochu skořice a kakao. -> V tomto receptu ale v neděli těsto připravíme s jahodami.
Pečeme v bábovkové formě nebo i na plechu na 150 – 170 °C.
Na formu o průměru 28 cm:
1 balíček pudinkového prášku
½ l mléka
300 g cukru
300 ml mléka
máslo na vymazání formy
100 g hořké čokolády
280 g mouky
125 g loupaných mandlí
1 kypřící prášek
160 ml rostlinného oleje
4 vejce
1 porce vatikánského chlebu 200 g
300 g smetany ke šlehání
1 ztužovač tuků
500 g jahod
2 lžíce jahodové marmelády
200 g těsta na vatikánský chléb
Formu o průměru 28 cm vymažeme tukem. Čokoládu jemně nastrouháme. Cukr, mouku, mandle a kypřící prášek promícháme. Poté přimícháme i olej, vejce a těsto. Vše metličkou ke šlehání vyšleháme do hladkého těsta. Nakonec přimícháme nastrouhanou čokoládu.Těsto nalijeme do formy, na povrchu ho uhladíme a vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Pečeme 50 minut. Vytáhneme z trouby a necháme ve formě vychladnout.
Šlehačku vyšleháme a vmícháme do ni i ztužovač. Pudink připravíme podle návodu na obalu. Smícháme se šlehačkou, ihned přelijeme přes vychladlý dort a dáme na hodinu do ledničky vychladit.
Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky. Smícháme je s marmeládou. Krátce před podáváním koláč potřeme jahodou směsí a můžeme podávat.
Martina Mlsná
foto: www.lecker.de