Krémová bramborová polévka

Brambory, jeden z druhů zeleniny, které jsou k dispozici po celý rok.

Máte je rádi na jakýkoli způsob?

Chutná vám i bramborová polévka, ale přitom nemusíte klasickou šumavskou bramboračku?

Zkuste si uvařit tuto krémovou bramborovou polévku.

Je prostě vynikající.

 

 

Pro 4 mlsouny:

2 menší cibule
400 g brambor
2 lžíce másla
900 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany
4 větvičky petržele
1 plátek toustového chleba
40 g prorostlého špeku
muškátový oříšek
½ lžičky sušené majoránky

Cibuli nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme. Na rozpuštěném másle v hrnci cibuli podusíme, přidáme brambory, promícháme, osolíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přilijeme smetanu, přivedeme k varu a přiklopené vaříme 15-20 minut.
Mezitím natrháme lístky petržele a nasekáme. Toustový chleba a špek nakrájíme na kostičky. Špek na pánvi bez tuku opečeme dozlatova. Poté přidáme lžíci másla a nakrájený chléb. Orestujeme dozlatova. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Dochutíme majoránkou. Podáváme se špekovými toustovými krutony a petrželí.

Sandra Špačková
foto: Matthias Haupt


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>