
Pro mnoho Čechů je kari žlutý prášek exotické vůně, ve skutečnosti se ale jedná o plnohodnotné indické jídlo. Indové vlastně ani kari prášek neznají. Kari prášek jak jej známe pochází z Británie.
Jeden obchodník s kořením údajně přivezl z Indie loď koření a protože se mu jej nepovedlo prodat a nechtěl aby se mu koření zkazilo, všechno rozemlel a smíchal dohromady a vzniklý prášek nazval kari práškem.
Kari je jídlo (kuřecí, skopové, rybí a jiné…). Každá rodina i každý kuchař dělají kari jinak a v každé rodině se dědí jako rodinný poklad. Základem dobrého kari jsou čerstvé suroviny.
Ochutnejte tuto variantu a svěřte se v komentářích, jak vám chutnala…
Pro 4 mlsouny:
1 větší cibule
1 stroužek česneku
3 cm zázvoru
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého kmínu
½ lžičky mletého koriandru
2 kuřecí prsa
1 červená paprika
400 g loupaných rajčat
300 ml kuřecího vývaru
200 g basmati rýže
200 g špenátu
2 lžíce plnotučného jogurtu
Cibuli, česnek a zázvor oloupeme a nasekáme nadrobno. Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky. Papriku očistíme od jádřince a nakrájíme na malé kousky. Olej rozehřejeme na pánvi a přidáme cibuli a asi 10 minut podusíme. Přidáme česnek a zázvor a spolu s cibulí dusíme 1 minutu. Poté přidáme všechno koření a vaříme další minutu. Poté přidáme kuřecí maso, dýni nakrájenou na kostičky a papriku. Opečeme asi 3 minuty a poté přimícháme plechovku rajčat a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme 25 – 30 minut. Mezitím uvaříme basmati rýži podle návodu na obalu. Ke konci vaření kari přidáme očištěné špenátové listy, necháme zavadnout, poté přidáme i jogurt a minutu povaříme. Podáváme s rýží.
Martina Mlsná
foto: Pelican