La Tarte Tatin

jablickovy kolac

Historie „La tarte des Demoiselles Tatin“, jak tento koláč nazývají Francouzi, sahá až do sklonku 19. století.

Zasloužily se o něj sestry Caroline a Stéphanie Tatin, které vedly po svém zesnulém otci v Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire hotel.

Sestry se jednou během přípravy klasického jablečného koláče zapovídaly s hostem, zapomněly připravit těsto a nechaly jablkovou náplň na plotně příliš dlouho. Právě tak vznikla nečekaně znamenitá zkaramelizovaná jablka, která pak už jen stačilo přiklopit těstem, upéct a nový skvělý koláč byl na světě.

V Paříži byl koláč poprvé podáván v kavárně Maxim, kde je specialitou dodnes. Jeho podoba se rozšířila i o hruškovou či třeba rajčatovou příchuť.

V malém městečku Lamotte-Beuvron je dodnes první týden v září věnován oslavám sester Tatin a podává se jak jinak než La tarte tatin.

1 balení listového těsta

4-6 jablek

2 lžíce cukru

celá skořice

máslo

Teflonovou formu (24 cm) vymažeme silnou vrstvou másla a posypeme cukrem a špetkou mleté skořice. Jablka oloupeme, odstraníme jádro a nakrájíme na čtvrtky nebo třetinky. Máslo necháme rozehřát, poté na něj naskládáme vypouklou stranou těsně vedle sebe jablka. Necháme dusit, dokud jablka nepustí šťávu a cukr nezkaramelizuje. Kuchyní se rozvine krásná vůně. Mezitím si vyválíme listové těsto. Koláč přikryjeme rozváleným listovým těstem, propícháme vidličkou, aby těsto nemělo tendence se zvedat a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 20 minut. Poté koláč vyjmeme, necháme vychladnout. Po vychladnutí ořízneme dokola nožem a na formu položíme podnos. Rychlým obratem koláč otočíme. Koláč se podává vlažný, ale nebojte se, pokud náhodou zůstane do dalšího dne, na své výtečné chuti určitě neztratí.

rdc


Reakce na La Tarte Tatin

  1. Stefi napsal:

    moc dobré, znám ale variantu s křehkým těstem, listové asi v originál receptu nebude.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>