Marocký mátový čaj

marocky-matovy-caj

Historie marockého čaje je obestřena tajemstvím a existuje hned několik teorií o jeho vzniku. Jedna z verzí je ta, že se čaj do marockých kuchyní rozšířil v době rozkvětu obchodu mezi Evropou a Marokem. Král Moulay Ismail údajně zelený čaj obdržel darem od britské královny poté, co Maroko propustilo vězněné Evropany.

K přípravě marockého mátového čaje se používá směs sušené marocké máty a zeleného čaje. Tato máta Nana, je silnější než ta, která u nás běžně roste.

Nana Máta má příznivé účinky na nervovou soustavu, mírní bolesti, mírní žaludeční neurózy a zlepšuje dýchání.

Tuto směs si můžete zakoupit už připravenou, anebo si složky smíchat podle sebe.

Pokud tuto mátu či směs nejste schopni sehnat, postačí i česká máta.

Na 1 konvici:

1 litr vody
1 svazek máty
1 lžíce zeleného čaje (např. Gunpowder)
špetka nitek šafránu
1 kvalitního zeleného čaje
cukr popř. med

Čajovou směs zalijeme vodou o teplotě 70 – 80 °C. Necháme louhovat max. 15 minut. Nálev přecedíme, osladíme, smícháme a naléváme do sklenic z výšky, aby lehce pěnil.

Sandra Š.
foto: travelwayoflife


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>