Přemýšlíte, jak si připravíte mrkev, která je jako jedna z mála druhů zeleniny všude k sehnání? A co takhle zkombinovat ji s javorovým sirupem?
Javorový sirup je čistě přírodní sladidlo, které se získává z javorové mízy. Mimo to, že je velice zdravý, je i velice chutný.
Do tohoto salátu se navíc přidává i kari koření a kešu oříšky. Všechny tyto ingredience běžně seženete v jakémkoli obchodě, a tak si tento originální salát můžete připravit už dnes.
Pro 4 mlsouny:
100 g kešu oříšků
1 limeta
2 lžíce olivového oleje
1 lžička kari
1-2 javorového sirupu
sůl, pepř
2 malé římské saláty
200 g sýru feta
Mrkev oloupeme, omyjeme a zešikma nakrájíme na tenké plátky. Kešu oříšky opražíme na pánvi bez tuku. Vyjmeme, necháme trochu vychladnout a rozdrtíme najemno. Limetu omyjeme, oloupeme z ní kůru, rozkrojíme na půl a vymačkáme z ní šťávu. Olivový olej rozehřejeme v pánvi a přibližně jednu minutu na něm podusíme. Posypeme kari kořením a promícháme. Zalijeme vývarem a přimícháme i sirupem a šťávou z limety. Posolíme, opepříme a zakryté dusíme po dobu 5 minut. Vše přemístíme do mísy a necháme trochu vychladnout. Salát natrháme na menší kousky, smícháme s limetovou kůrou a kešu a dochutíme kari, solí, pepřem a popřípadě i javorovým sirupem. Smícháme s dušenou mrkví a posypeme natrhaným sýrem feta.
Martina M.