Mrkvový salát s javorovým sirupem a kešu ořechy

Přemýšlíte, jak si připravíte mrkev, která je jako jedna z mála druhů zeleniny všude k sehnání? A co takhle zkombinovat ji s javorovým sirupem?

Javorový sirup je čistě přírodní sladidlo, které se získává z javorové mízy. Mimo to, že  je velice zdravý, je i velice chutný.

Do tohoto salátu se navíc přidává i kari koření a kešu oříšky. Všechny  tyto ingredience běžně seženete v jakémkoli obchodě, a tak si tento originální salát můžete připravit už dnes. 

Pro 4 mlsouny:

1 kg mrkev
100 g kešu oříšků
1 limeta
2 lžíce olivového oleje
1 lžička kari
300 ml zeleninového vývaru
1-2 javorového sirupu
sůl, pepř
2 malé římské saláty
200 g sýru feta

Mrkev oloupeme, omyjeme a zešikma nakrájíme na tenké plátky. Kešu oříšky opražíme na pánvi bez tuku. Vyjmeme, necháme trochu vychladnout a rozdrtíme najemno. Limetu omyjeme, oloupeme z ní kůru, rozkrojíme na půl a vymačkáme z ní šťávu. Olivový olej rozehřejeme v pánvi a přibližně jednu minutu na něm podusíme. Posypeme kari kořením a promícháme. Zalijeme vývarem a přimícháme i sirupem a šťávou z limety. Posolíme, opepříme a zakryté dusíme po dobu 5 minut. Vše přemístíme do mísy a necháme trochu vychladnout. Salát natrháme na menší kousky, smícháme s limetovou kůrou a kešu a dochutíme kari, solí, pepřem a popřípadě i javorovým sirupem. Smícháme s dušenou mrkví a posypeme natrhaným sýrem feta.

Martina M.
foto: Food & Foto


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>