Mungo

mungo-klicky

Mungo fazole mají olivově zelenou barvu a svou chutí připomínají čerstvý hrášek. Mungo je jednoletá teplomilná rostlina, která se pěstuje pro klíčky a semena. Mimo jiné se setkáváme s názvem zelená sója.

Pochází z Indie, odkud se rozšířily na východ, do střední Asie a nakonec až do Evropy. V Indii se připravují tak, že se opečou na tuku a podávají se k čaji. Avšak mnohem šetrnější a v Evropě častější je jejich namáčení a klíčení. Jako u všech ostatních druhů luštěnin se nakličováním zvyšuje obsah cených látek. Z nutričního hlediska jsou mungo fazolky velmi výrazné pro obsah vlákniny, vitaminů a proteinů. Obsahují také draslík, hořčík, kyselinu listovou, vápník a železo.

Nejlepší je koupit bio mungo fazole, to je totiž bez chemického ošetření a je vhodné pro domácí naklíčení. Fazole pečlivě propláchněte a nechejte na 12 hodin namočené ve vodě. Poté je nechte naklíčit v nakličovací nádobě. Pokud žádnou nevlastníte, nechte je naklíčit klasicky na vodě či vatě. Mungo by vám mělo naklíčit během 3-5 dnů.

Uvádí se, že konzumní zralost vrcholí, když klíčky dosáhnou délky 2-3 cm. S mungem bychom to neměli přehánět. Naklíčeného munga by se nemělo sníst více než jedna velká hrst denně!

Naklíčené mungo můžete jíst jen tak samotné nebo ho přidat do jídel. Avšak pozor tepelnou úpravou se mohou zničit cenné látky, proto se doporučuje použít je do studených jídel. Výtečně se hodí do salátů, číny, kuskusu, bulguru, červené čočky nebo rizota. Lze z něj připravit i polévka či pomazánka.

Salát z mungo klíčků

Pro 1 mlsouna:

velká hrst mungo klíčků

kysaná smetana

1 lžička olivového oleje

1 česnek

1 lžička citronové šťávy

sůl

V kysané smetaně rozmícháme utřený česnek, sůl, lžičku olivového oleje a citronové šťávy a pak vše promícháme s mungo klíčky. Podáváme s celozrnným pečivem.

rdc
foto: milada vigerova, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>